Som ett slags startskott för de globala veckorna startar på fredagen en festival på Campus Norrköping som verkligen tar gränsöverskridande på allvar. Det handlar om klimatfestivalen "Drivhuset" – en manifestation för att stödja klimatarbetet opch lyfta miljöfrågor.
– Det här är en idé som vi haft ganska länge men nu blev det möjligt att genomföra, berättar Emelie Fälton, doktorand i miljövetenskap och en av tre i festivalens produktionsgrupp.
Det är ett myller av aktiviteter som äger rum under "Drivhusets" tre dagar (17-19 november) där seminarier, debattpaneler och föredrag korsas med poesi, musik från när och fjärran, installationer och konst.
– Idén har varit att skapa en arena där olika möten kring klimatfrågan kan ske. Vi ville inte bara ha forskare utan även ta in lokala aktörer, musik, poesi och annat och ambitionen är att attrahera en variation av människor både vad gäller till exempel ålder och ursprung, påpekar Emelie Fälton.
Det hela drar igång på fredagen med en lunchklubb på VisualiseringscenterC vid middagstid.
– Det är professor Björn-Ola Linnér som kommer att liverapportera på plats i Bonn från det pågående klimatmötet där, han har varit där och lyssnat på vad som sagt och ska ge sina synpynkter och förklara vad som beslutas, säger Emelie Fälton som tillägger att de flesta av festivalens aktiviteter äger rum i Värmekyrkan men också i Cnema och i universitetets lokaler.
– Det är 30 aktiviteter sammanlagt under de här dagarna.
På en fråga om vad hon själv skulle vilja framhålla ur programmet kommer svaret snabbt.
– Det är särskilt ett seminarium i Värmekyrkan där vi bjudit in en psykolog som ska prata om klimatångest. Det handlar om hur man kan vända de många dystra och negativa fakta som kommer om miljö och klimat till något positivt, det kommer nog att bli intressant och välbesökt, tror Emelie Fälton.
När det gäller musikframträdandena är det ett spännande program som bjuds. Redan på fredag kväll blir intressanta konserter i Värmekyrkan med Per Eckerbom bands svenska folkmusik, världsmusik med Souso & Maher Cissoko (med rötter i Sverige och Senegal) och impropop med Kristina Issa band. Från lördag eftermiddag blir det poesi och friform med bland andra Sten Sandell, senare kommer kören Motvalls, afrikanska fusiongruppen Mbira och lokala elektropoparna Märtha Frans att framträda.
På söndagen blir det spännande på konstmuséet då den syriske virtuosen Feras Cherastan framträder med sin traditionella arabiska musik.
Fullständigt program finns på www.drivhusetfestival.se. Festivalen är gratis och arrangeras av Forskningsprogrammet the Seedbox, Miljövetarprogrammet vid LiU, programmet Kultur, samhälle, media vid LiU, Mastersprogrammet Science for sustainable development, Tema Miljöförändring vid LiU, CSPR (Centrum för klimatpolitisk forskning) samt Norrköpings kommun.