När snön börjar smälta och vårsolen försiktigt tittar fram dundrar de in som isbrytaren Oden: låtstöldsanklagelserna i Melodifestivalen. I år har kanske framför allt Hasse "Kvinnaböske" Andersson, men också bland andra Måns Zelmerlöw, Ellen Benediktson, Andreas Weise, Isa och Dolly Style, om inte hamnat i blåsväder så åtminstone känt en bris av beskyllningar för att ha kopierat andras verk.
Hämtar inspirationDet mesta tycks låta som något annat. Är det möjligt att skriva något helt nytt 2015?
– Jag är optimist, det går alltid att hitta på nytt. Men det handlar om en kombination av flera saker. En låt är ju inte bara text, melodi och ackord. En låt i dag är så mycket hur man spelar den. Det finns ju exempel på många covers där någon annan gör samma text och samma melodi som i originalet fast i en helt annan version, som blir helt annorlunda, säger Anderz Wrethov, en av upphovsmännen till både Hasse Anderssons och Ellen Benediktsons bidrag i årets festival.
Kopieras det mycket i Melodifestivalen?
– Det är klart att det förekommer låtar som har inspiration från någon annan tidigare utgiven låt. Så har det varit i alla tider, de klassiska tonsättarna använde sig av samma teknik. Men jag har aldrig träffat en låtskrivare som kopierar.
Aleena Gibson, som varit med och skrivit Andreas Weises och Jessica Anderssons bidrag i år, håller med:
– Man har ju varit med om att bidrag anklagats för att vara kopierade och ibland är det uppenbart när det är en väldigt originell låt. Men jag tycker inte att det är en stor grej, om man lyckas göra ytterligare en bra låt att förgylla vår annars så tysta värld med.
Inte samma låtI deltävlingen i Örebro blev det krismöte med stort K apropå Hasse Anderssons "Guld och gröna skogar". Detta sedan Expressen släppt bomben att flera av låtens upphovsmän för några år sedan pitchat en låt förvillande lik Melodifestivalbidraget till det japanska popbandet Tegomass.
Bidrag i Melodifestivalen får enligt regelboken inte ha gjorts tillgängliga för allmänheten tidigare. "Tanabata Matsuri" klättrade på japanska topplistor 2009, och Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman medgav att låtarna hade gemensamma nämnare.
– Men det är andra tonföljder och ett helt annat stick, sade han till TT när det stod klart att "Guld och gröna skogar" trots allt skulle få tävla.
Vad säger upphovsmannen Wrethov om saken?
– Folk säger till mig ibland att de hör att det är jag som har varit med och skrivit en låt. Det är ju en styrka, att man känner igen upphovsmannen. Hasse-låten var från början en annan Hasse-låt som vi hade skrivit, och vissa melodier var väldigt lika den nya låten. Men tar man hela verket så hör man att det inte alls är samma låt. (TT)