Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Niorna laddade för melodifestival

Mellofesten fortsätter. Niorna är laddade för att tävla med sina egna låtar i Kulturskolans melodifestival i Flygeln den 17 april. Vi har träffat de unga låtskrivarna.

Låtsnickrare. Samuel Carlqvist vill bli snickare eller artist. Efter första låtbygget "Sorrow" var det som proppen gick ur:"Det bara blivit mer och mer låtar" säger han.
Foto: Fredrik Jonson

Låtsnickrare. Samuel Carlqvist vill bli snickare eller artist. Efter första låtbygget "Sorrow" var det som proppen gick ur:"Det bara blivit mer och mer låtar" säger han. Foto: Fredrik Jonson

Foto: Fredrik Jonson

Melodifestival2015-03-24 18:00

Det är sjunde året i rad som Kulturskolan ordnar melodifestival, och totalt tävlar sex låtar från fem olika skolor.

– Det är färre skolor som deltar i år. Alla klasser som har lämnat in bidrag tävlar, men från några fick vi in flera bidrag och då fick vi lotta, berättar Lisa Österlund, projektledare för Melodifestivalen.

Två klasser från Hagaskolan finns med i tävlingen, både 9C och 9D. Ebba Henrysson går i den senare och hennes bidrag "Unforgiveable" bottnar i personliga upplevelser.

– Jag skrev den efter en händelse för ett år sedan som tog mycket på mig. Det är min första låt, men sedan har jag skrivit lite mer, säger hon.

Hur blir det att stå på Flygelns scen?

– Det känns nervöst. Den är stor. Jag har aldrig stått på en så stor scen! utbrister hon.

Öppen för tolkning

Disa Nilsson går Hagaskolan 9C och spelar en rad instrument – piano och altfiol och gitarr. När hon framför balladen "Take me away" i Flygeln blir det med gitarr. Det är en låt som kan handla om kärlek, men Disa Nilsson vill inte skriva lyssnarna på näsan.

– Jag vill helst att man själv ska få tolka vad den betyder.

Varför deltar du?

– Ja, varför inte? Det verkade roligt!

"Slå sig fri"

Från Vittraskolan kommer Miriam Aigbogun som drömmer om att bli dansare senare i livet, men nu tävlar med sin soulrockiga låt "Breakingout".

– Den handlar om att man inte ska låta någon trycka ner en. Man ska typ slå sig fri och vara sig själv.

Kommer du att dansa på scenen?

– Nej, då blir jag för anfådd!

Vad fick dig att ställa upp i Kulturskolans melodifestival?

– Jag tycker att det vore kul att vara med i den riktiga melodifestivalen, så fick jag höra att det finns en melodifestival för niorna.

Tänkte på syrran

Katja Gabro från Djäkneparksskolan tog ut låten "Don'tthink that I don't like you" på piano och den skrevs först som en uppgift i skolan.

– Efter någon månad frågade min musiklärare om jag ville vara med i melodifestivalen med den. Hon tyckte att min låt var bra, så det kändes kul. Jag tycker om att uppträda och tycker det är kul att få chansen att sjunga på scenen. Jag har sjungit på skolavslutningar, och kanske i kyrkan någon gång, men ingeting annat.

Berätta något om låten.

– Det är en lugn och fin låt. När jag skrev den tänkte jag på min lillasyster. Man kan tjafsa syskon emellan, men man älskar ju varandra ändå.

Berättelse om ett möte

Mosstorpsskolan skickar sjumannabandet ChimneyRebels, ett namn som förstås anspelar på Billeruds skorstenar som dominerar Skärblackas skyline. Bandet har funnits i ett år och tävlar också i Livekarusellen. I Kulturskolans melodifestival kör de reggaelåten "Got Nobody", skriven av Kevin Helgesson, Jesper Andersson och Albin Brogren.

– Låten är en berättelse om en kille som träffar på en liten pojke som inte mår bra. Vi skrev den när vi satt hemma hos mig och käkade våfflor, berättar Kevin.

Snickrar låtar

Samuel Carlqvist är låtsnickraren som vill bli artist eller snickare i framtiden. Nu går han musikklass i Navestadsskolan och tävlar med rockdängan "Sorrow".

Är det din första låt?

– Ja, men efter att jag skrev den har det bara blivit mer och mer. Jag älskar musik och spelar gitarr, men också några andra instrument.

Vad handlar den om?

– När sommaren går över i höst, och allt färgas annorlunda i naturen, blir många deppiga. Men jag tycker att det är mysigt. Det var det jag tänkte på.

Flera kategorier

Deltarna tävlar i flera kategorier: bästa låt, bästa sceniska framträdande, bästa filmpresentation av klassen och flest sålda biljetter. Även i år bjuds publiken in att rösta fram årets bästa låt tillsammans med juryn.

– Det tyckte vi blev väldigt lyckat. Det är kul för publiken att kunna rösta, och då får våra artister också en morot att dra dit så mycket publik de bara kanm säger Ulla-Britt Eriksson, producent på Kulturskolan.

Liksom förra året deltar även dansare från Dansakademien så att artisterna kan skapa ett maffigare nummer på scenen.

011-200454

Kulturskolans melodifestival

Arrangeras: 17 april i Flygeln, för sjunde året i rad

Deltagande skolor: Haga (två klasser), Navestad, Djäknepark, Mosstorp och Vittra.

Kapellmästare: Per Kolsgård

Konferencierer: Marcus Fyrberg och Clara Turdén från Musiklinjen på De Geer.

Jury: Sandra Wall NT Nöje, Åsa- Karin Svensson, kultursekreterare, Lars Stjernqvist, kommunalråd, Sara Segraeus, Folkbladet, Martin Perk, grundare av tävlingen, fjolårsvinnarna Alva Levald och Daniel Braesch. Men även publiken får rösta på bästa låt.

Priskategorier: Bästa låt, bästa sceniska framträdande, bästa filmpresentation av klassen och flest sålda biljetter. Priserna består av framträdanden och kulturbidrag till klassen.

Sponsring och bidrag: Kulturskolans melodifestival är möjlig genom sponsring och bidrag bland annat från Skapande skola och Upplev Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!