De båda turisterna visade sig vara konstnären Michael Otto och hans hustru Crista. De ville in i kyrkan för att se på en stor målning av Pehr Hörberg. Det ena gav det andra och någon timme senare satt de vid köksbordet på Galleri Li och diskuterade om det skulle vara möjligt för Michael Otto att ställa ut sina målningar och teckningar i Skärkind?
Det visade det sig vara. Just nu är makarna Otto i Skärkind för sjätte gången sedan deras första besök. I söndags var det dessutom vernissage för Michail Ottos tredje utställning på Galleri Li.
Lili Stenmark bjuder på lunch vid Folkbladets besök i Skärkind. Hon berättar att paret Otto först var skeptiska till utställningserbjudandet.
– Inte ska du köpa grisen i säcken. Du vet ju inget om mig, sa Michail. Men då sa jag att en person som kommer farande från Berlin och till Skärkind för att se på en målning av Pehr Hörberg; det är minsann ingen gris i en säck, berättade Lili och skrattade stort.
Pehr Hörberg var en småländsk bondson som på olika vägar lyckades etablera sig som självlärd målare av altartavlor under senare delen av 1700-talet. 57 av hans målningar finns i kyrkor i Östergötland. Den där sommaren för 11 år sedan ägnade paret Otto några lediga veckor åt att leta upp så många av Hörbergs östgötska tavlor som möjligt. Resan tog dem bland annat till kyrkor i Tjällmo och Finspång - där Pehr Hörberg förövrigt avled 1816 och sägs vara begravd vid Risinge kyrka - och som sagt till Skärkind.
Michael Otto tecknar företrädesvis med svart krita och när han målar så är det oljefärger som gäller.
– Jag frestas och lockas av övergivna platser. Där finns en särskild sorts melankolisk stämning som fängslar mig på ett sätt som jag inte riktigt kan förklara vare sig på tyska eller svenska, berättade Michael Otto när vi vandrade runt bland de totalt 45 alstren som är hängda i Galleri Li.
Han säger att han inspirerats av den svenska filmaren och regissören Roy Andersson; en person som enligt Michael är "mästare på att skapa innehållsrika berättelser inuti händelser där just inget händer."
Michael Otto föddes 1939 och växte upp i den ryska zonen i Berlin. Han sökte förgäves in på konstnärsutbildningar i östzonen. Strax före bygget av Berlinmuren 1961 tog sig den unge Otto över till en av västzonerna i Berlin där han utbildade sig och där han och Crista - som arbetat som präst - möttes för femtio år sedan.
En av hans teckningar föreställer pappersbruket i Skärblacka.
– Vi kom åkande i bilen och fick syn på fabrikens matsal. En formren och spartansk byggnad som vi bara måste besöka, berättade Crista.
– Och maten var mycket god, sa Michael Otto!
(Utställningen på Galleri Li pågår fram till 15 augusti.)