De restauranger i Norrköping som finns med i guiden är Kvarterskrogen Asken, Enoteket, Pappa Grappa och The Lamp Restaurant. De två senare bedöms hålla ”god klass” medan de andra två nämns som ”också ett bra ställe”.
Högst poäng av de östgötska restaurangerna får Göta Hotell i Borensberg och Storan Restaurang i Linköping, som båda får 65 poäng.
I fjol fanns ytterligare två krogar från Folkbladets spridningsområde med i guiden – Fiskmagasinet och Rejmyre Gestgifveri. Men White Guide-redaktionen konstaterar att antalet krogar har ökat och att kvalitén har blivit högre. Därför har risken ökat att hamna utanför de totalt 600 som presenteras. De restauranger som inte längre finns med behöver alltså inte ha blivit sämre. Av de 600 restaurangerna är 106 nya krogar och 98 av dem är nya etableringar sedan förra guiden kom ut.
– Det svenska kroglivet utvecklas enormt i synnerhet i storstäderna men det sprider sig nu snabbt ut i landet – att gå på krogen är idag allt mer ett vardagsnöje där jobb, umgänge och måltidsupplevelser flyter samman – och med allt skickligare kockar på allt fler och bättre restauranger har den gastronomiska kvaliteten ökat rejält, säger Mikael Mölstad, förlagsredaktör i White Guide.
På måndagens White Guide-gala korades Sveriges bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna. Årets bästa restaurang är enligt White Guide Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Årets bästa gastronomi stod Stockholmsrestaurangen Esperanto för. Årets stjärnskott blev den lilla sushikrogen Imouto, i samma lokal som Esperanto, medan Årets banbrytare ligger i Gamla Stan och heter Omakase Köttslöjd. Årets serviceupplevelse finns på Djurgården hos Spritmuseum.
Produktionen av en ny White Guide Café är igång och beräknas komma ut i slutet av maj.