Hagdahlsakademien är en östgötsk akademi som har till uppgift att lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur.
Temat för årets diplommottagare är gurkor, och diplommottagarna i år är Brinks Gurka och Kinda Gurka.
Båda företagen är kända för sina vita saltgurkor som är en östgötsk kulinarisk delikatess.
Motiveringen lyder: ”För handhavande och utveckling av saltgurkans självklara plats i östgötsk matkultur”.
Brinks Gurka är ett familjeföretag i Kimstad som sedan starten 1947 har tillverkat gurkinläggningar. Gurkorna är i huvudsak lokalt odlade i Östergötland och till stor del i företagets egna växthus. Produkterna är Färsksaltad gurka, Vintersaltad gurka, Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka.
Kinda Gurka grundades 1959 i Kättilstad som ligger sju kilometer utanför Rimforsa.
Då var produktionen helt inriktad på inläggning av saltgurka. Idag är Kinda Gurka en av Sveriges största leverantörer av olika sorters inlagd saltgurka som Färsksaltad gurka, Äkta saltgurka, Kinda mix och Bergs saltgurka.