Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Diplom för östgötsk delikatess

Vita saltgurkor är en östgötsk delikatess. Nu får företagen Brinks Gurka och Kinda Gurka diplom av Hagdahlsakademien.

Vit saltgurka. Brinks får diplom för den östgötska delikatessen.

Vit saltgurka. Brinks får diplom för den östgötska delikatessen.

Foto: Niclas Sandberg

MATKULTUR2018-01-16 19:00

Hagdahlsakademien är en östgötsk akademi som har till uppgift att lyfta fram förtjänstfulla insatser för östgötsk mat, konst, konsthantverk och kultur.

Temat för årets diplommottagare är gurkor, och diplommottagarna i år är Brinks Gurka och Kinda Gurka.

Båda företagen är kända för sina vita saltgurkor som är en östgötsk kulinarisk delikatess.

Motiveringen lyder: ”För handhavande och utveckling av saltgurkans självklara plats i östgötsk matkultur”.

Brinks Gurka är ett familjeföretag i Kimstad som sedan starten 1947 har tillverkat gurkinläggningar. Gurkorna är i huvudsak lokalt odlade i Östergötland och till stor del i företagets egna växthus. Produkterna är Färsksaltad gurka, Vintersaltad gurka, Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka.

Kinda Gurka grundades 1959 i Kättilstad som ligger sju kilometer utanför Rimforsa.

Då var produktionen helt inriktad på inläggning av saltgurka. Idag är Kinda Gurka en av Sveriges största leverantörer av olika sorters inlagd saltgurka som Färsksaltad gurka, Äkta saltgurka, Kinda mix och Bergs saltgurka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om