– Pannkakor är så mycket mer än tunnpannkakor med sylt och grädde. Jag hoppas att fler upptäcker hur lätt man kan variera pannkakan och göra dem hälsosammare, matigare och roligare för barnen. Inte för att tunnpannkakor med sylt och grädde inte är roliga, men man kan variera pannkakan i oändlighet.
Annika Goldhammer är frilansjournalist, uppväxt i Norrköping men numera bosatt i Stockholm. Hon skriver om mat och resor för en mängd tidningar och tidskrifter. Tidigare har hon varit anställd som reporter på DN, Aftonbladet och Expressen och Folkbladet (kring millennieskiftet).
Ungefär 400 kokböcker om året ges ut i Sverige, men så många böcker om enbart pannkakor fanns inte. Flera förlag fastnade för Annika Goldhammers idé att slå ett slag för pannkakan.
– Flera tyckte det var jättekul och var intresserade av att ge ut den. De sa i princip: "Den här idén är så bra. Att ingen har gjort det här tidigare!".
– Det kom en svensk pannkaksbok för några år sedan, men jag ville göra en bok som känns roligare bildmässigt och med mer moderna ingredienser.
I "Det blir bara pannkaka" lär hon ut knep hur man får pannkakorna extra frasiga och fylliga, men ger också mer lekfulla tips, som att man kan hälla pannkakssmeten i en ketchupflaska och skapa bilder, siffror eller bokstäver i pannan.
Själv har Annika Goldhammer alltid älskat pannkakor, men under uppväxten i Norrköping åt hon inte mer pannkakor än andra.
– Min besatthet kom snarare på senare år när jag upptäckte amerikanska pannkakor. De är också rätt bildmässiga och man kan leka med topping.
Hur fick du idén att göra en bok?
– Det hela började med Instagram-bilder på hashtaggen Detblirbarapannkaka, där jag fotade mina pannkakor. Mina kompisar tyckte att det var kul och så blev det en blogg. Någon föreslog att jag skulle göra en bok. På den vägen är det.
Genom sina många reportageresor har hon samlat upp recept och inspiration världen över.
– Jag brukar leta upp det lokala pannkakshaket. Det blir en för som en förevändning att få komma in i kök utomlands. Det är ju jätteskoj att få lära känna en lokal kock eller pannkaksentusiast.
Pannkaka är kanske inte känt som restaurangmat, men Annika Goldhammer noterar att en förändring är på gång.
– I Stockholm har den creddiga kockduon Adam & Albin haft en perfekt pannkaka som dessert. Jag tror att den var gjord på surdeg. En annan gourmetrestaurang, Lux, hade plättar på menyn. Så visst kan pannkakor vara restaurangmat också, även om det kanske inte är det första man förknippar dem med.
Men handen på hjärtat, hur trött blev du på pannkakor under arbetet med boken?
– Man kan tro det, men det var ingen fara alls. Jag hade en veckas pannkakspaus när boken var klar, men man kan variera rätten så mycket. Det gjorde jag under det år som jag jobbade med boken.
Rödbetspannkakor med belugalinser, persika, avokado och mynta
Ett knep för att få barn att äta mer grönsaker är att mixa ner grönsakerna i en pannkakssmet. De här rödbetspannkakorna får dessutom en färg som gör dem extra spännande. Smeten blir lite tjockare än vanlig pannkakssmet. Stek gärna något tjockare pannkakor än normalt så blir de lättare att vända.
2–3 portioner
1 stor rödbeta
1 ½ dl fullkornsdinkelmjöl (kan ersättas med exempelvis grahamsmjöl)
¼ tsk salt
3 ½ dl mjölk (3 %)
3 ägg
smör till stekningen
Fyllning
1 dl belugalinser
2 msk olivolja
2 msk lönnsirap
2 tsk pressad citronsaft
salt och peppar
1 skivad persika
1 skivad avokado
100 g smulad getost
ett par kvistar mynta
svartpeppar
1. Skölj rödbetan och dela den om den är stor. Koka upp en kastrull med vatten och koka rödbetan tills den börjar bli mjuk, 10–15 minuter. Skala rödbetan och mixa den till en slät puré. Låt svalna.
2. Vispa ihop mjölet, saltet och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Vispa ner äggen, rödbetspurén och resten av mjölken. Låt vila i kylen medan du gör fyllningen.
3. Skölj linserna. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull och häll i linserna. Sänk värmen och låt småputtra i ca 15 minuter, tills linserna är al dente och allt vatten har kokat bort.
4. Blanda olivolja, lönnsirap och citronsaft i en skål. Häll ner linserna och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i väntan på servering.
5. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i smet, gärna lite mer än när du steker tunna pannkakor, och grädda pannkakor som vanligt.
6. Servera pannkakorna med linser, persika, avokado, getost och mynta. Strö eventuellt över lite svartpeppar.
Ugnsbakad amerikansk pannkaka med honung och granatäpple
En pannkaka för dagar då det inte känns lockande att ställa sig vid spisen. Receptet är det samma som för amerikanska pannkakor, men i stället för att steka pannkakorna gör du en stor pannkaka som gräddas i ugn.
2–4 portioner
25 g smör + ca 2 msk till formen
2 ½ dl vetemjöl (ersätt gärna 1 dl med havremjöl eller annat fullkornsmjöl)
½ tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
1 msk strösocker (gärna rörsocker)
1/3 tsk salt
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger, vitvinsvinäger eller citron (kan uteslutas)
1 dl mjölk (3 %)
1 dl gräddfil eller yoghurt
Till servering
flytande honung
granatäpplekärnor
grekisk yoghurt eller annan fet yoghurt
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en stekpanna eller bryn det i en kastrull och låt svalna.
2. Ställ in en gryta, ugnsform eller stekpanna som är 20–25 cm i diameter i ugnen. Rör ihop de torra ingredienserna. Separera ägget och vispa vitan till ett fast skum tillsammans med vinäger. Blanda gulan med mjölk och gräddfil eller yoghurt. Häll ner ägg- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna utan att röra för mycket (lite klumpar gör inget). Rör ner smöret och vänd försiktigt ner vitan.
3. Ta ut grytan, ugnsformen eller stekpannan och lägg i en stor klick smör. Vicka så att botten och kanter täcks med smör. Häll smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen. Grädda i 15–20 minuter, tills pannkakan har fått lite färg och är genomgräddad.
4. Servera pannkakan nygräddad med honung, granatäpple och yoghurt.
Tips!
Variera gärna smaksättningen genom att blanda i citronzest eller 1 tsk mortlad kardemumma. Det är också gott att strö över blåbär, hallon och hackad vit choklad eller banan och mörk choklad innan gräddning.
Kanelbullepannkakor
De här hybridpannkakorna har ett utseende med hög wowfaktor. Dessutom smakar de underbart gott.
8–10 stycken
25 g smör + till stekningen
2 ½ dl vetemjöl
1 msk strösocker (gärna rörsocker)
⅓ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
1 ägg
1 dl mjölk (3 %)
1 dl gräddfil eller yoghurt
½ tsk äppelcidervinäger, vitvinsvinäger eller citron (kan uteslutas)
Fyllning
50 g rumstempererat smör
½ dl strösocker (gärna rör- eller farinsocker)
1 ½ tsk malen kanel
Till servering
smör
florsocker
1. Börja med fyllningen. Blanda smör, socker och kanel till en jämn smet. Skeda i det i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en fryspåse och klippa ett litet hål i ena hörnet. Låt vila i rumstemperatur.
2. Smält smöret i en stekpanna eller bryn det i en kastrull och låt svalna.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Separera ägget. Blanda gulan med mjölk och gräddfil eller yoghurt. Häll ner ägg- och mjölkblandningen i de torra ingredienserna utan att röra för mycket (lite klumpar gör inget). Rör ner smöret. Vispa äggvitan och vinägern till ett fast skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Smält en stor klick smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i ett par matskedar smet för varje pannkaka och spritsa i kanelsmöret i ett bullmönster. Vänd när det börjar bildas bubblor på ytan. Stek tills pannkakorna har blivit lätt gyllenbruna även på undersidan.
5. Servera pannkakorna nygräddade med smör och florsocker.