Inramningen är enkel; om än arbetssam för värdinnan Lili Stenmark. Hon dukar upp ett kaffebord med minst sju sorters hembakade kakor och bullar där den hugade för en billig penning kan förlusta sig. Fällstolar i plast ställs in bland fåtöljer och pinnstolar i galleriets stora rum och så hälsar Lili en inbjuden gäst välkommen. Denna eftermiddag var gästen konstnären Ulf Lundkvist från Kolmården.
Temat för hans föredrag var "Samtidsarkeologi." Lundkvist berättade att ett av hans stora intressen är att gå på loppis.
– Jag ser loppisar som ett slags utställningar över generationer och över epoker. Det är spännande, ibland vemodigt och ofta mycket roligt och lärorikt att botanisera bland loppisstånden, sa Ulf Lundkvist när han inledde sitt föredrag i Skärkind.
Vid sitt besök på galleriet visade Ulf Lundkvist ett stort antal bilder på alster som han inhandlat - eller fått av kamrater - på loppisar runt om ute i landet.
En chokladförpackning han visade var prydd med den klassiska devisen "Tag det rätta Tag Cloetta". Företaget berättade även att förpackningen var "röntgenkontr."
– Sådana upplysningar till konsumenterna är intressanta. Varför var det viktigt att berätta att förpackningen var röntgad innan den skickats ut till butiken? Kanske var det ett vanligt förekommande problem med skräp och skrot I förpackningarna?, resonerade Lundkvist.
Tyngdpunkten i hans "arkeologiska utgrävningar" på loppisar utgörs av målningar.
– Lite vanvördigt skulle vi kunna kalla det för "Luffarmålningar" där motiven utgörs av sjö, stuga, skog och ofta en eka. Det är snabbt gjorda målningar, tog kanske en halvtimme att göra och gav målaren någon krona eller så. Ibland är tavlorna väldigt detaljerade. Beställaren har velat ha en målning som är ett färglagt fotografi och finns det fyra enar på tomten och årtullar på ekan så finns det fyra enar och årtullar på målningen, sa Ulf Lundkvist,
Genren "sjö, skog, stuga, eka" var enligt Lundkvist väldigt populär för 60-70 - år sedan.
– Kanske var det just så som många uppfattade och framförallt ville uppfatta Sverige?, frågade sig Ulf Lundkvist.
Han talade med stor värme och respekt om målningarna - särskilt de på papp - och om målarna.
– Här är några som verkligen velat göra något. Det är inte konst utan mer av samtidsskildringar som vi nu kan inventera för att förstå mer av vår närhistoria, sa Ulf Lundkvist till Folkbladet efter föredraget.