Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smakfullt på Löfstads slott

Sommarens utställning på Löfstads slott går i smakens tecken. Inte bara den som hamnar på tungan utan också det ögat ser. På söndag slår man upp portarna och bjuder in till visning av konst i Gästabudssalen och öppnar slottsköket där kakor bakas och kaffe kokas.

I köket finns en jättemortel i Kolmårdsmarmor

I köket finns en jättemortel i Kolmårdsmarmor

Foto: Titti Olovsson

LÖFSTAD2008-05-17 03:00
Varje år har utställningen på Löfstad slott ett tema - i år är det just smaken. I Gästabudssalen har man dukat upp ett stilleben med rätter som serverades på 1600-talet. Kanske inte det vi helst av allt vill se på våra moderna bjudningar, bland annat står här en uppstoppad svan.- Det kunde vara så att man på den tiden ställde fram en uppstoppad svan som man sedan använde för att ställa den nytillagade svansteken i. Matsedeln handlade om att visa sin makt, rikedom och ställning och man blandade friskt bland rätterna, gärna med något exotiskt, säger Tova Sylvan som är intendent.60 rätter
Och det var ett överdåd som man visade upp. Ofta handlade det om att servera 20 olika rätter tre gånger!Man använde sig såklart först och främst av det man kunde få fram på sina ägor och det man jagade. Men här fanns också persikor och vindruvor från det egna växthuset.Persikor och vindruvor står därför framdukat i matsalen.- Man vet att slottets sista ägare Emelie Piper serverade lunch härinne och då var det dukat till 14 personer så det har vi också gjort för att visa hur det kunde se ut, säger Tova Sylvan.Men om man ville bjuda fler så var det inget problem eftersom servisen i 386 delar räcker till 36 personer.I ett av slottets andra rum står en sprucken, kantstött och väldigt gammal tallrik framställd. Det är den tallrik som Axel von Fersen åt sin sista frukost på, innan han blev ihjälslagen på öppen gata i Gamla stan i Stockholm.Tacka Thekla
Eftersom Emelie Piper bestämde att alla hennes dagböcker och brev skulle förstöras vid hennes död har man fått hitta andra vägar för att få fram hur livet levdes på slottet. En del brev mellan henne och en mamsell finns till viss del bevarad. Det har gett svar på en del, men när det rör sig om bjudningar och mat då har man haft mest nytta av de anteckningar som Thekla Hellström skrev ner. Thekla Hellström var tidigare guvernant för de fyra syskonen under deras uppväxt.Det är tack vare henne vi vet exakt vad som serverades vid de olika måltiderna och det är genom henne vi får en färgstark bild av livet på Löfstad slott.Franskt vegetariskt
Emelie Piper som under sitt vuxna liv kämpade med olika odiagnosticerade sjukdomar prövade att använda sig av både olika medicinkurer och av olika dieter. Därför finns det i biblioteket bland annat en vegetarisk kokbok.Men eftersom Emelie kom till Löfstad från Frankrike förde hon med sig det franska köket som bland annat innebar att hon sände efter en speciell bagare som varje morgon såg till att hon fick nybakade croissanter.På lördag lär doften av nybakat sprida sig på ägorna igen.Utställningen pågår till och med den 7 september.
Buljong med ostbollarFörlorade ägg med stuvad sparrisTunga med tomater i gelé därtill ris med tryffelÄrtor med ostsmörgåsarBryllépudding med arraksåsDruvor och persikorTill det drack man iskylt vichy (vatten) och vin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!