Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort sug efter Lisbeth Salander

Låt Stieg Larssons böcker vila i frid menar hans barndomsvänner och sambo. Men suget efter superhjälten Salander tycks enormt. När den fjärde Millenniumboken nu kommer är det årets största internationella boklansering.

Tillsammans med filmerna har de tre böckerna om Lisbeth Salander dragit in miljarder. Bilden är från den tredje filmen, "Luftslottet som sprängdes". Noomi Rapace spelar huvudrollen.
Foto: Nordisk film

Tillsammans med filmerna har de tre böckerna om Lisbeth Salander dragit in miljarder. Bilden är från den tredje filmen, "Luftslottet som sprängdes". Noomi Rapace spelar huvudrollen. Foto: Nordisk film

Foto:

Litteratur2015-08-18 09:00

Få har läst i förväg och översättarna har fått pappersmanus levererade med bud. Men den 27 augusti ska ”Det som inte dödar oss” gå att köpa i 25 länder, och kort därefter i ytterligare ett tjugotal.

När Harper Lees ”Ställ ut en väktare” kom tidigare i sommar trissades förväntningarna upp med exakt samma taktik.

Lees roman gavs visserligen ut i ett 70-tal länder men upplagorna var ändå mindre än för David Lagercrantz fortsättning på Millennium-trilogin, enligt Linda Altrov Berg, chef på Norstedts Agency.

– Den blir definitivt större. Harper Lees bok är smalare. Millennium är marknadsmässigt större.

”Grishamish”

Den amerikanska marknaden, med 24 miljoner sålda exemplar av de tre första böckerna, är den största. Förhandsbokningarna av den fjärde romanen är inte riktigt i nivå med John Grishams siffror men ändå ”grishamish”, enligt amerikanska Knopf som låtit trycka en förstaupplaga på 500 000 exemplar.

Om det stora förhandsintresset vittnar också Maria Hamrefors, vd på Akademibokhandeln vars största Stockholmsbutik öppnar redan efter midnatt till den 27 augusti.

– Det är väldigt många läsare som väntar på en fortsättning om Lisbeth Salander, säger hon.

Med 80 miljoner sålda böcker i 50 länder är Stieg Larssons tre böcker en, med svenska mått, enorm framgång – ungefär dubbelt så stor som Henning Mankells Wallanderböcker.

Några försäljningssiffror annat än antalet sålda böcker har aldrig gjorts offentliga men tillsammans med filmerna lär Millennium ha inbringat miljarder. Fyra miljarder uppskattar tidningen Fokus, och det är bland annat pengarna som sticker i ögonen på dem som kritiserar Norstedts val att låta David Lagercrantz skriva en fortsättning.

”Gravplundring”

”Gravplundring” menade två av Stieg Larssons barndomsvänner, Svante Brandén och Anders Lindblom, i en debattartikel i Dagens Nyheter. De tycker att Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander ska få vila i frid, och att ingen annan än Stieg Larsson själv kan skildra deras universum med just Stieg Larssons sociala patos.

– Vi hade inte valt David Lagercrantz om vi inte tyckte att hans grundintentioner och värderingar följer det som var viktigt för Stieg, och om de inte varit trogna hans berättelse, säger Eva Gedin, Norstedts förslagschef.

– En viktig sak för det här projektet var att hitta rätt person som vi tror på till hundra procent, som kan göra det bra. Och det tycker jag att vi har gjort med David.

Rättigheternas ägare, Stieg Larssons bror och far, Joakim och Erland Larsson, har gett sitt samtycke till boken. De har också deklarerat att deras intäkter från den helt ska gå till den antirasistiska tidskriften Expo, som Stieg Larsson var med och grundande, och som redan tidigare fått stort ekonomiskt stöd från Moggliden AB.

Det hindrar inte Stieg Larssons livskamrat, Eva Gabrielsson, från att precis som barndomsvännerna se utgivningen som ”opportunistisk och girig”.

– Om David Lagercrantz nu är så duktig kan han väl skrivna egna böcker? säger hon till Svenska Dagbladet.

Världskänd sambo

I sin egen bok, ”Millennium, Stieg och jag” visade världens förmodligen mest uppmärksammade sambo hur mycket av deras gemensamma liv som finns i trilogin. Rättigheterna till den gick hon miste om eftersom de under sina 32 år tillsammans aldrig gifte sig.

– Jag kan absolut känna för henne i en fråga som jag inte kunnat påverka. Men jag tycker att vi har tagit ett stort ansvar och jag är stolt över hur vi har hanterat både rättigheterna och hans böcker. Det är ju aldrig fel att böcker blir en framgång och jag tror att Stieg hade varit överlycklig över det, säger Eva Gedin. (TT)

Fakta/Stieg Larsson och Millennium

1954: Föds i Västerbotten. Föräldrarna är bara 17 år och Stieg Larsson bor de första åren hos sina morföräldrar.

1977: Börjar jobba som grafiker på TT.

1991: Ger ut boken ”Extremhögern” med Anna-Lena Lodenius

1995: Är den viktigaste drivkraften i grundandet av den antirasistiska tidskriften Expo.

2004: När branschtidningen Svensk Bokhandel i november publicerar en intervju med författaren och journalisten Stieg Larsson har han skrivit kontrakt med Norstedts för tre böcker som redan var skrivna. Piratförlaget hade tackat nej. En vecka senare, den 9 november avlider Stieg Larsson i en hjärtattack. Hissen är trasig och han tar trapporna till sin arbetsplats på tidningen Expo där han var chefredaktör. Han blir 50 år.

2005: Arvet tillfaller Stieg Larssons far och bror, Erland och Joakim Larsson. Den första boken, ”Män som hatar kvinnor”, ges ut.

2006: Den andra boken, ”Flickan som lekte med elden”, ges ut. En arvstvist blir offentlig. Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo sedan 32 år, går miste om rättigheterna till författarskapet eftersom de aldrig gifte sig. En förklaring till det var hotbilden mot Stieg Larsson på grund av hans arbete med tidskriften Expo. Eva Gabrielsson sägs ha det ofärdiga manuset till den fjärde boken.

2007: ”Luftslottet som sprängdes” ges ut.

2008: Inspelningen av Millenniumfilmerna med Michael Nyqvist och Noomi Rapace påbörjas.

2009: Erland och Joakim Larsson erbjuder Eva Gabrielsson 20 miljoner kronor samt en styrelseplats i Moggliden AB, som förvaltar rättigheterna. Hon tackar nej med hänvisning till att hon vill ha rätten att förvalta författarskapet.

2011: Eva Gabrielsson ger ut sin bok ”Millennium, Stieg och jag” där hon bland annat visar hur olika delar av deras gemensamma liv och tankevärld återfinns i de tre böckerna.

2013: Förlaget Nordstedts går ut med att David Lagercrantz fått i uppdrag att skriva en fjärde del i Millenniumserien som ska heta ”Det som inte dödar oss”. Manuset har inget att göra med det tidigare omdebatterade och ofärdiga manuset som Stieg Larsson lämnade efter sig. Eva Gabrielsson är djupt kritisk till Norstedts beslut.

2015: Läsarnas intresse spelare ingen roll, förklarar Eva Gabrielsson i Svenska Dagbladet den 16 augusti. Stieg är död och för henne är den fjärde boken ett ”övergrepp”.

2015: När den fjärde boken ges ut den 27 augusti är det årets största internationella boksläpp. Några länder håller dock fortfarande på med utgivningen av Stieg Larssons tre böcker.

Källor: SvD, SVT Kulturnyheterna med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!