Få har läst i förväg och översättarna har fått pappersmanus levererade med bud. Men den 27 augusti ska ”Det som inte dödar oss” gå att köpa i 25 länder, och kort därefter i ytterligare ett tjugotal.
När Harper Lees ”Ställ ut en väktare” kom tidigare i sommar trissades förväntningarna upp med exakt samma taktik.
Lees roman gavs visserligen ut i ett 70-tal länder men upplagorna var ändå mindre än för David Lagercrantz fortsättning på Millennium-trilogin, enligt Linda Altrov Berg, chef på Norstedts Agency.
– Den blir definitivt större. Harper Lees bok är smalare. Millennium är marknadsmässigt större.
”Grishamish”Den amerikanska marknaden, med 24 miljoner sålda exemplar av de tre första böckerna, är den största. Förhandsbokningarna av den fjärde romanen är inte riktigt i nivå med John Grishams siffror men ändå ”grishamish”, enligt amerikanska Knopf som låtit trycka en förstaupplaga på 500 000 exemplar.
Om det stora förhandsintresset vittnar också Maria Hamrefors, vd på Akademibokhandeln vars största Stockholmsbutik öppnar redan efter midnatt till den 27 augusti.
– Det är väldigt många läsare som väntar på en fortsättning om Lisbeth Salander, säger hon.
Med 80 miljoner sålda böcker i 50 länder är Stieg Larssons tre böcker en, med svenska mått, enorm framgång – ungefär dubbelt så stor som Henning Mankells Wallanderböcker.
Några försäljningssiffror annat än antalet sålda böcker har aldrig gjorts offentliga men tillsammans med filmerna lär Millennium ha inbringat miljarder. Fyra miljarder uppskattar tidningen Fokus, och det är bland annat pengarna som sticker i ögonen på dem som kritiserar Norstedts val att låta David Lagercrantz skriva en fortsättning.
”Gravplundring””Gravplundring” menade två av Stieg Larssons barndomsvänner, Svante Brandén och Anders Lindblom, i en debattartikel i Dagens Nyheter. De tycker att Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander ska få vila i frid, och att ingen annan än Stieg Larsson själv kan skildra deras universum med just Stieg Larssons sociala patos.
– Vi hade inte valt David Lagercrantz om vi inte tyckte att hans grundintentioner och värderingar följer det som var viktigt för Stieg, och om de inte varit trogna hans berättelse, säger Eva Gedin, Norstedts förslagschef.
– En viktig sak för det här projektet var att hitta rätt person som vi tror på till hundra procent, som kan göra det bra. Och det tycker jag att vi har gjort med David.
Rättigheternas ägare, Stieg Larssons bror och far, Joakim och Erland Larsson, har gett sitt samtycke till boken. De har också deklarerat att deras intäkter från den helt ska gå till den antirasistiska tidskriften Expo, som Stieg Larsson var med och grundande, och som redan tidigare fått stort ekonomiskt stöd från Moggliden AB.
Det hindrar inte Stieg Larssons livskamrat, Eva Gabrielsson, från att precis som barndomsvännerna se utgivningen som ”opportunistisk och girig”.
– Om David Lagercrantz nu är så duktig kan han väl skrivna egna böcker? säger hon till Svenska Dagbladet.
Världskänd samboI sin egen bok, ”Millennium, Stieg och jag” visade världens förmodligen mest uppmärksammade sambo hur mycket av deras gemensamma liv som finns i trilogin. Rättigheterna till den gick hon miste om eftersom de under sina 32 år tillsammans aldrig gifte sig.
– Jag kan absolut känna för henne i en fråga som jag inte kunnat påverka. Men jag tycker att vi har tagit ett stort ansvar och jag är stolt över hur vi har hanterat både rättigheterna och hans böcker. Det är ju aldrig fel att böcker blir en framgång och jag tror att Stieg hade varit överlycklig över det, säger Eva Gedin. (TT)