”När ingen vet” är Jan-Åke Sallermos senaste spänninsgroman ”När ingen vet” kom från bokbinderiet i påskas, men han har redan fått reaktioner från bekanta som läst den.
– Folk har sagt till mig att den tagit slut åt helsike för fort och att de inte kan inte släppa den. Jag blir skitglad av att höra sådant, säger han.
I romanen arbetar kommissarie Göte Granberg i Linköping med att utreda smuggling av svenska vapen som hamnar i händerna på terrorister.
– Vapensmuggling är något oerhört aktuellt. Terroristgrupper och andra som krigar med varandra har vapen, men det saknas mat till människor i landet. Var får de alla vapen ifrån? Vilka backar upp dem med vapen? Det är i allra högsta grad en politisk fråga, och den oroar mig mycket. Den oron är grunden till att jag började att skriva romanen.
Trådar dras i romanen till morden på statsminister Olof Palme och Rajiv Gandhi, men också den krigsmaterielinspektör som dog i Stockholms tunnelbana 1987 och kan ha blivit knuffad ner framför ett tåg.
– Jag ser att det finns en historia bakom. De kan ha kommit smuggling på spåret, eller var inblandade i det, säger Jan-Åke Sallermo.
I februari var det 30 år sedan Olof Palme skjöts på öppen gata och Jan-Åke Sallermo tillhör dem som är övertygade om att ingen ensam galning låg bakom mordet.
– Det var alldeles för proffsigt. När en galenpanna gör något så läcker det ut, men det har inte gjort det. Även om jag hittar på en historia, så hoppas jag att det ska väcka tankar hos folk.
Den andra Göte Granberg-romanen ”Hämden tar aldrig slut” kantades av en med förlaget som råkade ge ut en råkopia av manuset när den gavs ut för ett par år sedan.
– Jag skyller på förlaget och förlaget skyller på mig. Men nu finns den utan slavfel och jag erbjuder alla som köpt den gamla att byta.
Den romanen är en historia med upprinnelse i debuten Misstankar ombord s/y Vinjett, och den kretsar också mycket kring att leva med funktionshinder. Handlingens scen är Linköping, men också Tallinn, Stockholm.
Men Jan-Åke Sallermo funderar på att flytta över kommissarien till Norrköping.
– Jag har bättre detajkännedom om Norrköping än vad jag har om Linköping. Börjar man läsa något som inte stämmer kan det förta en del.
Tycker du själv att ditt skrivande har utvecklats mycket?
– Ja, jag tycker det. Jag har lättare att hålla ihop en historia. Första gången jag försökte gick det inte alls, men idéerna fanns. Men att skriva är ett hantverk och man utvecklas hela tiden. Ove Klinthäll hjälper mig med korrekturläsning och feedback. Han säger att han inte kan begripa hur en gammal pappersarbetare kan skriva så bra!
Jan-Åke Sallermo finns i dag, fredag, på plats med sina böcker på Bokfestivalen. Idag har nämligen Stadsbiblioteket bjudit in Östergötlands Bokmässa, ett forum för östgötska författare.
– Det är jättekul att inleda ett samarbete med festivalen. Föreningen har ju som främsta syfte att lyfta fram den närodlade litteraturen och att skapa mötesplatser runt lokal litteratur. Vi vill verka i länet, inte bara Linköping, och därför ser vi det som ett väldigt bra tillfälle att skapa en aktivitet i Norrköping, säger Johan Hagesund från Dibb förlag och Östergötlands bokmässa.
Författarna får korta presentationer på omkring tio minuter. Men besökarna kan också träffa och prata med författarna och förlagen samt köpa böcker till specialpris.
– Det var egentligen fulltecknat när jag anmälde mitt intresse. Men jag får ta med mina böcker och komma dit ändå. Däremot får jag inte tid för någon presentation, säger Jan-Åke Sallermo.
De andra författare från regionen kommer att berätta om sina böcker och sitt skrivande är Carl-Henrik Svenstedt, Frida Södermark, Johan Hagesund, Magnus Falk, Åke Bjurhamn, Stina Nilsson-Bassell, Titti Knutsson, Sune Axelsson, Ingemar EL Göransson, och Åke Bjurhamn.