Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturlivet om SD-förslag: "Oroväckande"

Att lägga ner Världskulturmuseet i Göteborg samt barn- och ungdomsteatern Unga Klara i Stockholm – och kraftigt förändra public service. Blir SD:s förslag verklighet? Så här reagerar berörda inom kulturvärlden på maktskiftet.

Ett gigantiskt konstverk utanför Världskulturmuseet i Göteborg – som Sverigedemokraterna vill lägga ner. Arkivbild.

Ett gigantiskt konstverk utanför Världskulturmuseet i Göteborg – som Sverigedemokraterna vill lägga ner. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kulturpolitik2022-09-15 15:01

Än så länge är det ovisst hur regeringen kommer att se ut och vilka som kommer att styra kulturpolitiken. Men partiet med den kulturpolitik som kanske sticker ut mest blev det största partiet i det borgerliga blocket. SD vill bland annat sänka anslaget till studieförbund och folkbildning med en miljard, och krympa anslagen till samtidskonst och konstnärer.

Sara Edström, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation, säger att de nu med spänning väntar på att se hur stort inflytande SD får.

– Vi är partipolitiskt obundna men vi förespråkar naturligtvis en politik som gynnar bild- och formkonstnärernas villkor och det vi har sett från Sverigedemokraternas förslag är inte i linje med det vi tycker är det bästa för bild- och formkonstnärerna och inte heller det bästa för konstnärlig frihet, säger hon.

Hon vänder sig emot att SD hävdar att "samtidskonsten tilltalar ofta i begränsad utsträckning medborgarna”, och att partiet förespråkar medborgarråd.

– De säger att medborgarna bara vill ha det som är fint och det går emot det som vi tycker är det viktiga med offentligt konst och med hur man använder skattebetalarnas pengar. Vi vill att det ska vara kompetenta människor som upphandlar, bestämmer och utför, för att man ska få det bästa. Det är klart att vi ser det som oroväckande med de olika förslag som de går ut med.

Förslag som oroar

Men även de andra borgerliga partierna har förslag som oroar Sara Edström, särskilt att flera vill utöka den privata finansieringen av konsten. Hon är inte emot det i princip.

– Men vi tolkar det som att de vill skära ner på den offentliga finansieringen. Och vi tycker att det är viktigt med offentligt finansierad konst och kultur, för att det ska komma alla till del. Det ser vi också som oroväckande.

SD har även lagt fram konkreta förslag på att Världskulturmuseet i Göteborg samt barn- och ungdomsteatern Unga klara i Stockholm ska läggas ner. Men Stefan Hansen, vd för Unga Klara, tycker sig ändå kunna se en samsyn hos samtliga riksdagspartier kring tre olika prioriteringar för deras kulturpolitik.

– De har pratat om att de vill prioritera barn och unga, tillgängliggöra kultur i hela landet och att politiken ska hålla armlängds avstånd till konsten. Att ta bort Unga Klaras nationella uppdrag går inte i linje med de prioriteringarna. Jag utgår ifrån att den kommande regeringen fortsätter att värna den fria konsten och barn och ungas delaktighet och egna skapande. Det är precis det som Unga Klara står för, säger han.

Barn och unga behöver fler mötesplatser, institutioner och fria aktörer – inte färre, framhåller Stefan Hansen. Han hänvisar till den svenska lagstiftning som finns sedan 2020 – barnkonventionen.

– Den stipulerar just att barn och unga har en mänsklig rättighet att få ta del av professionell konst och att själva vara med och skapa. De har också rätt till information och dialog. Att upphöra med det nationella uppdraget för Unga Klara skulle vara att göra en politisk aktion som är tvärt emot.

Public service skiljefråga

Det går även en kulturpolitisk skiljelinje mellan blocken vid public service, som kristdemokrater och sverigedemokrater vill skära ner. I ett utspel hävdade Björn Söder (SD) nyligen att "public service ska banne mig reformeras i grunden".

SVT:s vd Hanna Stjärne understryker att man arbetar efter det sändningstillstånd som finns nu och att det är fullt upp med bevakningen av det som hänt efter valet och premiären på säsong två av ”Tunna blå linjen”.

– Det finns många olika förslag som går åt olika håll och har diskuterats i debatten. Det finns ett starkt folkligt stöd för att SVT ska göra allt från "På spåret" till "Sommarlov" och friidrotts-VM. Det här är en fråga som SOM-institutet undersöker. Och det folkliga stödet för ett brett uppdrag har ökat de senaste åren. Det var bara elva procent när institutet frågade i våras som stöttade ett avsmalnat uppdrag. Alla är med och betalar och då är det rimligt att public service inte är smalt och mer elitiskt.

Stjärne pekar på det starka folkliga stödet som finns för ett brett uppdrag.

– 8,5 miljoner svenskar tar del av något från SVT minst en gång i veckan, och över tid tittar i stort sett alla på någonting.

"Armlängdsavstånd viktigt"

SR anser att den nuvarande granskningen av radiokanalens innehåll genom Granskningsnämnden och Medieombudsmannen fungerar bra. I en kommentar till TT pekar programdirektören Björn Löfdahl också på vikten att upprätthålla armlängds avstånd mellan medier och politik.

– Att det i alla partier förs diskussioner om vad public service ska vara i framtiden är inte så märkligt eftersom direktiven till en ny public serviceutredning snart ska formuleras. Centralt att komma ihåg är dock att de svenska public service-företagen har en oerhört hög publik och ett över tid mycket stabilt förtroende.

TT: Är ni oroliga för SR:s framtid?

– Nej, men det vi tycker är viktigt är att debatten om vårt företag och public service i stort förs utifrån kunskap och fakta. Den omfattande forskning som bedrivs om public service i Sverige och utomlands visar tydligt på den vikt som public service tillsammans med kommersiella medier spelar för det demokratiska samtalet.

TT har sökt ledningen för Världskulturmuseerna som avböjer att kommentera.

Fakta: Fler skillnader

Liberalerna är till skillnad från M, KD och SD emot att införa en statlig kulturkanon med rekommenderade verk för exempelvis skolelever.

Sverigedemokraterna är ensamma om att tycka att mångfald och inkludering i kulturlivet inte ska främjas på politisk nivå, enligt den partienkät om kulturpolitik som Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, gjorde inför valet i höst.

Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna vill bredda kulturens finansiering genom exempelvis sponsring och åstadkomma fler finansieringskällor än de offentliga.

Att "värna, vårda och visa den svenska kulturen" är den viktigaste kulturpolitiska frågan för Sverigedemokraterna, enligt en TT-enkät om partiernas kulturpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!