Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stopp för flytt av Brovaktarstugan

Länsstyrelsen säger nej till kommunens förslag om att flytta Brovaktarstugan och påpekar att det är billigare att reparera den gamla bron.

Länsstyrelsen säger nej till att flytta Brovaktarstugan och påpekar att det är billigare att reparera den gamla nu bortmonterade bron.

Länsstyrelsen säger nej till att flytta Brovaktarstugan och påpekar att det är billigare att reparera den gamla nu bortmonterade bron.

Foto: Sören Boström

KULTURMILJÖ2019-04-12 10:30

Under oktober 2018 beslutade tekniska nämnden om att bygga en ny bro som ska ersätta gamla rostskadade Femöresbron.

Beslutet innebär bland annat att Brovaktarstugan i anslutning till bron skulle behöva flyttas från nuvarande placering, något som länsstyrelsen nu säger nej till.

– I det förslag som förordas av kommunen har det varit viktigt att få till en bro som passar in i miljön men som också möter dagens krav på bland annat tillgänglighet, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Information om länsstyrelsen beslut och betydelsen av det läggs fram vid tekniska nämndens möte under fredagen. Frågan är nu hur kommunen ska gå vidare.

För att bygga en ny bro bedömde kommunen bland annat att Brovaktarstugan, som ligger i anslutning till bron, skulle behöva flyttas en bit bort.

Brovaktstugan ingår i byggnadsminnet Himmelstalunds herrgård och brunnsmiljö och kommunen skickade därför in en ansökan till länsstyrelsen om att få flytta på stugan, få göra vissa åtgärder på brofästena och bygga en tillfartsväg till den nya bron som bland annat skulle innebära ingrepp i marken via schaktarbeten och utfyllnader. De är de här åtgärderna som länsstyrelsen säger nej till.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att kommunen inte visat att det finns särskilda skäl för tillstånd att ändra i byggnadsminnet enligt kommunens förslag. Myndigheten påpekar också att kostnaden för en ny bro är högre än om den gamla skulle renoveras.

– En ny bro blir visserligen dyrare initialt men livslängden blir å andra sidan betydligt längre än för en renoverad bro. Som kommun måste vi också ta hänsyn till flera olika parametrar. Tillgänglighet är en och vi ser det som viktigt att alla kommuninvånare ska kunna utnyttja bron. Vi tycker att vi har vägt de olika intressena mot varandra på ett bra sätt i vårt förslag men nu måste vi titta på länsstyrelsens beslut och se vad det innebär för bland annat tidsplanen, säger projektsamordnare Fredrik Nilsson.

Länsstyrelsens kultur- och samhällsbyggnadsenhet skriver i sitt beslut att kommunens beslutsunderlag är bristfälliga, att man går utöver rådande tillgänglighetsambition och att en strategi för alternativa lösningar som möjliggör bevarandet av kulturmiljön saknas. Femöresbron är enligt länsstyrelsen en kulturhistoriskt värdefull bro som är möjlig att reparera och sätta dit igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!