Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wenders x 4

HIMMEL ÖVER BERLIN Regi: Wim Wenders I rollerna: Bruno Ganz, Otto Sander, Solveig Dommartin, Peter Falk m fl. Sandrew

Foto:

Kultur och Nöje2009-08-27 03:00
n En av änglarna, som vakar över människorna, och lyssnar till deras lyckliga eller förtvivlade inre röster, möter en trapetsartist och närmar sig jordelivet. Ett storverk, som fortfarande håller fullt ut, om vardagens glädjeämnen, filmens banalisering och den ursprungliga berättarkonstens marginalisering. Peter Falk,
TV:s Columbo, i lysande miniroll som skådespelare och fd. ängel, som talar om värdet av att slappna av över kaffe och cigarrett. Veteranen Henri Alekans svartvita bilder blandar glansfull romantik och kärv realism.n Bröderna Skladanowsky gjorde pionjärinsatser som filmare och konstruktörer av filmprojektorer åren kring 1895. För Wenders berättar Max Skladanowskys åldrade dotter om faderns och farbrödernas arbete. Det lever upp i tragikomiska svartvita bilder, tagna med genuin stumfilmskamera. De filmtekniska uppfinningarna föreställer inspirerade av den lilla dotterns barnsligt rättframma påståenden om "hur det borde vara". Ett lyckat naivistiskt grepp som ger romantisk lyster och vänlig komik åt blandningen av rekonstruktion och intervjufilm.n En av Wenders senaste filmer, som man bör se med låga förväntningar för att undvika onödig besvikelse. Ett försoningsdrama om en Vietnamveteran och privatspanare efter muslimska terrorister och hans unga systerdotter. Hon är hjälparbetare på ett kristet härbärge för hemlösa i Los Angeles och har själv sett konflikten mellan israeler och palestinier.Michelle Williams (Brokeback Mountain, Mammut) är riktigt bra som godhets- och samvetsgestalt, en sorts roll som lätt kan bli tårknipande och överdrivet pedagogisk. John Diehl, ständig birollsskådespelare, har nog sitt livs roll som en typisk Wendersman, ensam, fylld av oro och fixa idéer. Hans videoövervakning är typisk för Wenders misstro mot bildens sanningsvärde. Vad är det vi ser egentligen? Och varför ser inte han de hemlösa?n Ett porträtt av den japanske klädformgivaren Yohji Yamamotos arbetsmoral och integritet. Det är lite för långt och angeläget mest för modeintresserade. Wenders bidrag är makalösa vyer över Paris och Tokyo, och frispråkiga påståenden om hur äkthet och identitet blivit begrepp i upplösning då video och digitala bilder gjort idéer om original och kopia föråldrade. Delvis intressant, delvis luddigt halvromantiskt filosoferande om märkeskläders effekt på självkänslan och sådant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!