Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Viveka känner till varje hörn ? och talar om det!

"Jag föddes på Plankgatan av en olyckshändelse."
Man kan också säga att det var där det tog fart, åtminstone för den här vitala damen. Viveka Skott, auktoriserad guide, ledare för stadsvandringar och föreläsare om Norrköpings historia.

"Här gillar jag att stå och prata", säger Viveka Skott, guiden som också får lov att göra det. Här möts gammalt och nytt och det finns mycket att berätta om.
FOTO: ANDREAS SKOGH

"Här gillar jag att stå och prata", säger Viveka Skott, guiden som också får lov att göra det. Här möts gammalt och nytt och det finns mycket att berätta om. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Kultur och Nöje2002-12-16 00:00
Eftersom hennes namn dyker upp både här och där i olika sammanhang, blev vi nyfikna. Hon verkar ju ändå känna alla möjliga människor och jovisstdå, vi var välkomna. Och fikade hemma hos Viveka som snabbt skissade sitt liv med den inledning ni nyss läst.
Efter Plankgatan blev det Stockholm - men mormor fanns kvar och alltså följde Viveka den här stan. Uppväxt i huvudstaden men så fanns Lennings i Norrköpings och med en examen som textilmänniska i alldeles fel tid blev det inget vidare med det. Utom en massa kunskaper förstås ...
Dom användes i Skåne, det blev lite här och där, en make som var meteorolog och då blev stationen Norrköping igen, nu är vi på 1973.
- Min man dog efter bara fyra år här och då ville jag inte vara kvar utan kom till Stockholm och fick uppleva min barndoms stad på ett nytt sätt. Det var spännande och kul.

<b>God fortsättning</b>
Och spännande och kul blev det i fortsättningen också. För Viveka har alltid jobbat mycket, som sekreterare, på bank, allt möjligt, och känt när vändpunkten har närmat sig. Som butikschef på Guldfynd var det stress och slit och så ville hon inte hålla på till pensionen. Av en slump fick hon tillfälle att infria sin dröm om att resa och jobba. Först till Amerika.
- Självklart svarta jobb, med gamla och barn och så sydde jag gardiner. Det fanns att göra.
Sedan Spanien.
- Jag såg en annons om reseledare i Spanien och så blev det. Det räckte att jag kunde engelska tyska och de nordiska språken. Sen lärde jag mig spanska. Lanzarote blev det flera år och den där kala ön var fantastisk!
Men också detta hade ett slut och sen blev det bussresor där livet bestod av upp- och nedpackande av väskor och ett resande på sådär 70 mil om dagen! "Otroligt slitigt".

<b>Storstadskunskap</b>
Med det samlades kunskaper om Europas huvudstäder, Viveka läste, lärde och guidade och nu har hon att jämföra med när hon ägnar sig åt Norrköping.
- Det är speciellt här. Norrköping har ju fått börja från början vartenda sekel, efter krig och bränder och senast industrinedläggningar. Men alltid kommit igen och blivit bättre och vackrare. Jag tycker att trädgårdsmästarna är och har varit jätteskickliga på att ta vara på det vackra och ta fram det. Men visst finns det fläckar ...
Det vackra är lätt att hitta för en kvinna som visar grupper runt i Industrilandskapet. Men det fula finns också.
- Nya Torget är förstört! Den där löjliga fontänen med en liten stråle mitt i all tung sten och så den höga lamphållaren. Vad är meningen? Man undrar om det ska vara så här, om det är färdigt! Och Skvallertorget som blev så fint!
Så är det parkeringsytorna öster om varuhusområdet. Vi ryser tillsammans.

<b>Konst och historia</b>
Viveka Skott har köksbordssamtal på Kvarnen, talar om historia och konst (hon fanns på plats som guide under Dalíutställningen i gamla postettan) och stan och är en hejare på att driva projekt av olika slag. Som när hon lärde sig möbelrenovering eller när hon började spela golf och så är det bridge och så är det logen som vårdar vänskapliga och kulturella kontakter med Amerika.
Så är det Birgittajubileet som är mest aktuellt och tidskrävande i den närmaste framtiden.
Hennes hår lyser rött, hennes hem vittnar om att hon både kan, vill och törs. Och så finns hennes bästa norrköpingsplats här - den inbyggda balkongen mot gården.
Som guide gillar hon terrassen framför Swartzens valv och har man vägarna förbi ser man henne ofta där mitt i en lyssnande grupp. Här möts gammalt och nytt säger hon.
Den andra favoriten är också mitt i historien, vid De Geerstatyn.
- Husen är 17- och 1800-tal, det är helt fantastiskt att det är så väl bevarat, säger hon.
Men ännu en bock i kanten till stadsplanerarna: den fjärde betongkuben nere vid teatern, den som ligger bredvid skönheten Ringborgska huset.
- Obegripligt! Hela teatern kom bort i och med det bygget. Skandal, fastslår Viveka Skott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!