Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visst är det skönt med klassiker...

De Geerhallen Norrköping
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Michail Jurowski
Solist: Erez Ofer, violin
Musik av Prokofjev och Tjajkovskij

Kultur och Nöje2005-02-12 06:00
Det är skönt med klassiker emellanåt för att låta alla vätskor komma i balans. Därför var torsdagskvällens konsert i De Geerhallen så välgörande för det fanns ingenting av osäkerhet beträffande repertoir eller utövare. Vi visste vad vi hade att se fram emot och ingen blev besviken. Tjajkovskijs Pathetique är ju verkligen någonting att hämta kraft ur och kvällens framförande blev verkligt laddat.
Men först till solistframträdandet. I Prokofjevs 2:a violinkonsert hörde vi Erez Ofer som solist och det var ett trevligt möte. Han spelade med enkel och bar klang som samtidigt var färgstark och smått fysisk. Det gick liksom att ta på tonen och de långa linjerna hölls sträckta. Ingen risk för sladdrig eller sluddrigt spel alltså. Dialogen med orkestern blev innerlig och ömsesidig när dirigenten Jurowskij mejslade ut konturerna ur musikstycket.
I den underskönga andra satsen fick vi höra musikaliska motpoler som ändå drogs åt samma håll, både beträffande klang och karaktär. Den tredje satsen, suggestiv och pockande, angreps av solisten med elastisk ton som var tydligt markerad men samtidigt flödande. Ofer plockade fram mycket musik ur varje liten del och spelet var maximalt i alla lägen.
Med framförandet av Tjajkovksijs 6:e Symfoni sparkade man så igång ett tonsättarporträtt som kommer att vara i flera år. Sämre än med Pathetiquen kunde man ju ha börjar så det var bara att tacka och ta emot. När dirigenten Jurowskij griper sig an verket att leda denna stora långtradare som orkestern kan sägas utgöra så gick tankarna till en gammaldags trafikpolis som liksom dirigerar bilarna genom farliga korsningar och knepiga backkrön. Han visar tydligt, det går knappast att missa vilken riktning man förväntas ta. Samtidigt är han generös och delar frikostigt med sig av lämpliga färdvägar.
Orkestern plockade upp dirigentens intentioner och presterade en symfoniskl glansfullhet som inte bad om ursäkt för sin existens. Musiken väller fram, man kommer inte undan, det finns ingen pardon och ödet skall beseglas för all framtid. I den andan spelades de båda första satserna. Den tredje inelddes med ettriga stråkar som pockade på, aktivt och med mycket energi. Den avslutande satsen fick en fladdrig inledning men återfick snart den rätta tyngden.
Konserten inleddes med en konsertsvit av musik ur filmen Spader Dam. Kvällens dirigent har själv sammanfogat musiken och de 17 titlarna är av typen: "Herrmann ger Lisa ett brev", "Grevinnans besök" och liknande. Det var ett behagfullt uppvärmningsstycke som kluckade fram. Mestadels var det charmigt, ibland lite småsömningt, men hela tiden spelat med allvar i sinn och härlig klangprakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!