Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Videonytt

RÖTT GULD
****
SF Video

Kultur och Nöje2005-05-19 06:00
Varför blir Hossein, pizzabud i Teheran, rånmördare? Han ska ju gifta sig och har arbetskamrater som ser upp till honom. Innan han gör sitt desperata utspel får han uppleva klassamhällets hövliga arrogans, den iranska polisens omedgörliga pryderi, sitt gamla armébefäls svekfullhet och en hemflyttad miljonärs tomma liv i en lyxvåning. Och vi ser med Hosseins ögon att det i dagens Iran finns både småtjuveri, livsstilsförtryck, rikedom och olyckliga följder av krig. Det finns mycket av samhällssatir i Jafar Panahis film, som är förtätad, antydande, ironisk. Den berättas i långa tagningar, där situationer spelas ut från början till slut. Ofta får man tålmodigt vänta på den dramatiska vändningen. Skottdramat i början och slutet är lysande filmat med våld. Vi ser bara en gallerförsedd butiksdörr. Utanför den samlas förskräckta åskådare. Våldet hörs men syns inte.
Varför blir Hossein brottsling? Panahi är för subtil och sofistikerad för att ge övertydliga förklaringar om dåligt socialt arv, fattigdom och kriminalitet som en enkel utväg. Och Hossein själv är fåordig, på gränsen till naiv; hans känslor är svåra att läsa av. Men hans yrke, situation och handlande antyder att han känner sig som en anonym tjänsteande, en ensam man med ett jobb som ingenvart leder. Allt han är med om bara ökar hans frustration tills bara våldet återstår. Syftet är nog från början bara att skaffa en efterlängtad bröllopsring, som i filmen blir något av en symbol för den självkänsla Hossein tycks lida brist på.
Rött guld fängslar med mänsklig tragik, spänning utan våld och bilder som är stiliserade men ändå antyder en del om iranskt vardagsliv. Regissören bakom Cirkeln har gjort en förstklassig film som liknar både Taxi driver och En handelsresandes död.


<span class=Ing><B>DÅLIG UPPFOSTRAN
*****
Sandrew</span>

När man ser om Pedro Almodóvars senaste film så är det allvaret, melankolin och känslan av förlorade livsvärden som gör starkast intryck. Det handlar om filmregissören, som forskar i en barndomskamrats levnadsöde och möter både den pedofile präst som skilde dem åt och vännens yngre bror. Återblickar i form av en film i filmen berättar om vännens vuxna liv som narkoman och könsbytare. Regissören själv förälskar sig i vännens bror och pressar prästen på pengar. Homoerotisk vänskap, frustration, identitetsbyten, svartsjuka och intrigmakeri blandas till en välskriven, lysande fotograferad väv. Med starka drag av Hitchock. Och till slut återstår bara skaparförmågan som tröst och ersättning för andra livserfarenheter. En blivande klassiker, lysande spelad av Féle Martínez som regissören och Gael García Bernal i en tredubbel roll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!