Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Videonytt

Kultur och Nöje2003-02-25 00:00
MULHOLLAND DRIVE
(Sandrew)
****
I Hollywood får en mordhotad kvinna med minnesförlust hjälp av en ung flicka med filmstjärnedrömmar. Suggestiv, briljant regisserad blandning av originell skräckfilm om personlighetsbyte och grym satir om maffiavälde och tragik i Hollywood. David Lynch har kombinerat alla sina favoritidéer och stilmedel från "Blue Velvet" till "Twin Peaks", drömstämning, cirkelkomposition i handlingen, sömngångaraktigt spel, det fetischaktiga bruket av kläder och sånger från 1950-talet och mardrömslikt ödesmättad underton.
Naomi Watts gör imponerande genombrott i avsiktligt parodiskt porträtt av en oskyldig blondin i filmens onda stad. Laura Elena Harring matchar henne väl som farlig brunett och medhjälpare i en deckarintrig, som senare slår knut på tid och rum med förbluffande spökeffekt. En blivande klassiker.

DEN LUGNA STADEN
(Sandrew)
****
I den franska hamnstaden Marseille vävs människors liv samman av arbetslöshet, nöd, strejker, kontaktsökande, drogberoende, brott och framtidsdrömmar. Robert Guédiguiáns elfte film är en av hans bästa, en mänskligt och konstnärligt rik socialmelodram. En prostituerad fiskpackerska, en barägare och yrkesmördare, deras knarkande dotter, hennes spädbarn, en arkitektfru och en konstnärligt begåvad straffad ung afrikan möter varandra i ett spel av villkor, drömmar och personlig stagnation som fängslar som "Short Cuts". Mycket sevärd.

ONE HOUR PHOTO
(SF Video)
***
En fotokopist ingriper i kunders familjeliv med olyckliga följder.
Med porträttet av en tjuvtittare som fantiserar ihop gemenskap kring stulna foton fortsätter Robin Williams med sitt nya rollfack som tvetydig kriminell. Här är han mer tragisk och patetisk än som storhetsfantiserande författare i "Insomnia". Med beige hår, benvit jacka, små miner, låg röst och stryktäcka gester spelar han en karl helt isolerad i sig själv och sitt frustrerade gemenskapsbehov, fastän han jobbar mitt i en stormarknad i en satiriskt fotograferad förortsmiljö.
Ungefär som Robert de Niro i "Taxi driver" försöker han försvara godhet och renhet på fel sätt, och än mer än taxiföraren visar han sig vara ett offer, i sitt fall för rena övergrepp. Han gör fel men är än mer ett symptom på sjukor i medelklasskulturen. Mark Romanek, som mest gjort musikvideor, fyller sina exakt komponerade bilder med kylig humor, stickande känslor av främlingskap och meningsfull skräck och fantasi. Han har omsatt lärdomar från stormästarna Antonioni och Kubrick till en originell, sevärd variant på sådant som vi sett i "Taxi driver" och "The Shining".

THE RING
(Scanbox)
***
En videoinspelning som varslar om åskådarens död står i centrum för en av de största japanska filmsuccéerna på senare år. Historien om journalisten som söker sanningen bakom bandet är berättad ungefär som "Blair Witch Project". Normal vardag, så okonstlat fotograferad att det kunde vara en dansk dogmefilm, övergår i en gåta med pessimistisk människosyn, sedan i förfärliga spöksyner och ett medvetet tröstlöst slut.
De inblandade har, mer eller mindre mot sin vilja, fått veta att vandringssägnen om videobandet är sann. Övernaturliga hot finns. All trygghet rasar. Hideo Nakatas film bör bli en liten klassiker i sin sort, med sin gåtfullhet och sina antydningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!