Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Videonytt

Kultur och Nöje2003-02-06 00:00
SAGAN OM RINGEN - HÄRSKARRINGEN, EXTENDED EDITION (SF). NNNN Den första filmen om småfolksmannen Frodos och hans vapenbröders vandring genom ett krigshärjat sagoland för att förstöra ett maktredskap har kommit ut i förlängd version. Regissören Peter Jackson har själv talat om att han gör de tre filmerna efter Tolkiens omtyckta romantrilogi "för DVD". Med detta menar han att biografversionerna visas för en tid, men de långa video- och DVD-versionerna är de han framgent vill ska visas. I den tillagda halvtimmen speltid framträder tronföljaren Aragorn (Viggo Mortensen) än mer som den perfekte hjälten, driftig och tyngd av den roll ödet och historien gett honom som blivande nationsledare. Här sjunger han också en bit ur balladen om den dödlige krigaren och alvmön som gav upp sin odödlighet för honom, vilket varslar om kommande händelser i hans eget liv. Viktig är också scenen där vapenbröderna av alvdrottningen får gåvor, som har betydelse för handlingen. Mer information om småfolkets liv som freds- och matälskande jordbrukare inleder filmen, som i den här versionen har bättre balans mellan äventyr och personteckning och än mer detaljer direkt ur romanerna.

LAGAAN (Nordisk Film). NNN Indien, 1893. En trotsig ung bonde befriar provinsen från flera års skatt ("lagaan" på hindi) genom att besegra engelska militärer i cricket. "Lagaan" är en mustig bondemelodram, välgjord långt över medel, som erbjuder svensk publik möjlighet att studera underhållningsfilm från världens största filmindustri i indiska Bombay. Liksom Hollywoodfilmer glänser de av stjärnkult, romantik, historisk färgprakt, äventyr och shownummer. Ashutosh Ghowarikers film är noggrannare och mer medvetet formgiven i personteckning, tempo och foto än mången massfabricerad indisk film. Således erbjuder den både kvalitet och nyhetsvärde. Smaken för exotism har den gemensam med Hollywood, fast här är det fattiga bönder som blir folkhjältar mitt i torrperioden och trots brittiska imperiets hån. Sanna bilder av fattigdom är det inte fråga om utan en sorts förskönat folkliv, som i musicaler som "Spelman på taket". Aamir Khan, idol för hemmapubliken, spelar frihetsälskande bonde med drag av seriefiguren Asterix. Som i många actionfilmer gör han ett udda gäng till ett lag som mot alla odds genomför ett svårt projekt. I cricketspelet som ersätter våldsrafflet spelas vilja, förmåga och svaghet fängslande ut mot varandra. Dessemellan sjungs det och dansas, maskulint och feminint, om kraft, kärlek och regn. Budskap om jämlikhet och emancipation gör att filmen talar vår tids språk, men hjärtat har den i operettens fantasivärld.

TRIXIE (SF). Emily Watson gör en av sina bättre roller efter "Breaking the Waves" och "Hilary & Jackie" som naiv amerikansk polis indragen i ett mordfall. Alan Rudolph har emellertid inte gjort en polisthriller utan en vänlig satir om en ond och svekfull värld sedd genom oskuldsfulla ögon. Trixie gör allting fel men eftersom hon är en bättre människa än de flesta andra så blir det rätt ändå enligt komisk logik. Watson håller humoristisk ton perfekt när hon försöker sig på hårdkokt Bogartstil som spricker, eftersom hon talar i missuppfattade ordstäv. En underhållande film av den produktive Rudolph.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!