Videonytt
****
En journalist älskar en tjurfäkterska, som ligger i koma, och blir
vän med en skötare, som älskar en balettdansös, som också ligger i koma. Pedro Almodóvar bekräftar sin
storhet med en gripande och välspelad melodram om manlig vänskap, tragik och oväntad lycka. Helt klart en av årets bästa filmer. Liksom i "Allt om min mamma" berättar han enkelt och rättframt en smått krånglig berättelse, som går fram och tillbaka i tiden. Det välförtjänt Oscarsbelönade manuset ger stort utrymme åt typiska Almodóvarmotiv som omvända könsroller och konsten som spegling av livet. Balett av Pina Bausch, sång av Caetano Veloso samt en tragikomisk stumfilmspastisch, som symboliserar en oväntad vändning i handlingen, har olika välberäknade funktioner i helheten.
SEX & LUCIA (Sandrew)
****
En spansk servitris älskar en författare, som har barn med en pensionatsägarinna och älskar barnvakten samtidigt. Efter "De älskande vid polcirkeln" har Julio Medem gjort sin mest Almodóvarlika melodram, fastän han saknar en del av mästarens mänskliga djup. Här firar han i alla fall triumfer som skildrareav passionsdramatik och utforskare av växelspelet mellan konst och verklighet. Händelserna mellan en rad människor i Madrid och på en medelhavsö blandar lekfullt frispråkig erotik, ruskig tragik, uppbrott och återföreningar. Den roman författaren skriver om upptakten till alltihop är en sorts parallellberättelse. Slutet är en helomvändning som helt ignorerar det som hänt. Det verkar som en hyllning till konsten som ett sätt att försonas med det som inte går att ändra på. Kiko de la Ricas foto gör digitalvideobilden till ett moget konstnärligt medel. Halvt drömlika fantasier, solvitnade landskap och ljusdunkel framträder konturskarpt och färgmättat på ett anslående sätt.
LOUBAS HÄMND (Sandrew)
***
En nästan föräldralös judisk flicka sviks av sin livslustiga väninna, som
också är hennes kärleksrival. Det får oväntade konsekvenser för dem som vuxna. Fransyskan Martine Dugowson
skildrar konfliktfylld kvinnlig vänskap. Bilderna blandar verklighetsnärhet med raffinerat arrangerade återblickar, berättarröst och sådant. Här handlar det om hemlöshet, kärlekslöshet, oförrätter och långvarig djup frustration. Bakgrunden är judehatet under andra världskriget. Elsa Zylberstein har inte samma fullödiga roll som i Dugowsons storverk "Mina"; i övrigt är det gripande och sentimentalt på rätt sätt, händelserikt som i en roman. Sevärt för alla, inte minst vänner av Almodóvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!