Belleville Baby
Cnema
Regi: Mia Engberg
I rollerna: Olivier Desautel
Betyg: * * * *
Korniga bilder av en strand. En lugnande berättarröst som introducerar myten om Orfeus och Eurydike. Stämningen är poetisk. Plötsligt bryts lugnet av en manlig röst på telefon: "Det är jag". All denna poesi sätter ribban för ”Belleville Baby”, en ribba som regissören håller sig kvar till hela filmen.
Mannen berättar att han är ute ur fängelset. Han vill höra om hon har minnen från dem tillsammans. Så hon börjar berätta om saker som skett i deras liv tio år tidigare, innan han försvann spårlöst. Både det som hände mellan dem, i omvärlden och efteråt. Hur hon som ung idealist föll för en farlig kille i Paris. Hur de protesterade mot sociala orättvisor. Hur hon identifierade sig med terroristen Florence Rey. Det är en vemodig historia om ungdomen och det som aldrig blev. Mia Enberg bildsätter sin historia med arkivbilder, fotografier, videosnuttar från Paris utan att fokusera på människor. Berättartekniken är så utvecklad att det ändå känns att tittaren får komma nära paret, utan att se speciellt mycket bilder med mänskligt innehåll. Det är i berättarrösten som historien ligger, inte i bilderna. Engberg är personlig utan att vara egocentrerad. Och med en extremt personlig historia berättar hon samtidigt många andras historier. Filmen är både privat och politisk, exempelvis när Mia genom sitt liv med mannen visar hur hopplöst det kan vara för människor att ta sig ur sin klasstillhörighet.
”Belleville Baby” är en dokumentär men mannen på telefon spelas av en skådespelare och tillsammans med regissören rekonstruerar de samtalen. Hur pass nära dialogen är verkligheten är svårt att säga. Mia Enbergs film liknar en fantasi, så innehållet i samtalen skulle också kunna vara fantasier. Ju mer Mia berättar, desto mer fastnar hon i dåtiden och försöker återuppleva något som är borta. ”Belleville Baby” är något så ovanligt som en drömsk dokumentär, inte är helt beroende av korrekt fakta. Sanningen blir relativ, det är känslan och de universella sanningarna som blir viktiga.