Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Växelspel mellan form och berättelse

Det är ingen ände på avläsningsmöjligheterna i KG Nilsons geometriska måleri.

KG Nilsons geometriskt uppbyggda Timglassvit påminner om gäckande optiska synvillor. Den har också en existentiell innebörd, den refererar ju till det som mäter vår utmätta tid.
Foto Sara Segraeus

KG Nilsons geometriskt uppbyggda Timglassvit påminner om gäckande optiska synvillor. Den har också en existentiell innebörd, den refererar ju till det som mäter vår utmätta tid. Foto Sara Segraeus

Foto:

Kultur och Nöje2012-03-16 15:38

De sammansatta mönstren utmanar hjärnan. Olika figurer och färger kan urskiljas åt gången, likt optiska synvillor. Ibland trekanter, nästa stund färgmönster eller timglasformer.

KG Nilson räknas ofta in bland de konstruktiva bildskaparna, men hans måleri rymmer mycket mer. Det är ett växelspel mellan nonfigurativt och föreställande, form och berättelse.

- Konstruktivism kan bli tråkig och akademisk. Jag vill inte stå och måla samma sak år ut och år in. Jag förstår inte om det handlar om idétorka eller konstnärlig envetenhet, säger han.

KG Nilson är verksam i Stockholm och i Bästekille på Österlen. I Stockholm har han Evert Taubes gamla ateljé med utblick över Slussen. Kanske inspirerar utsikten till stadsbilder som Stad med broar.

Fantasivyer

Men det många tror är Stockholmsmotiv är i själva verket en stad skapad i den egna fantasin. Panoramorna ger associationer till Legobyggen med sina klara färger och taggiga byggstenar. Det är tyglat och fritt från expressionistiska utsvävningar, men ändå lekfullt som glädjefyllda ackord i hela färgskalan.

Färgen kom tidigt att locka KG Nilson och han har skrivit en färglära som kommit i flera upplagor.

- Jag har sysslat mycket med färgläran. Det är något jag inte blir klar med. Och jag är inte som Mondrian som avskydde grönt, för mig är det full frihet som gäller.

KG Nilssons konstnärskap omfattar existentiella funderingar och sociala dimensioner.

Ett ensamt åttakantigt hus, under ett himlavalv med färgglada planetcirklar, syns i den vidunderliga oljemålningen Planeter. Den blir till en illustration över människans utsatthet, tomhet och övergivenhet. Hur hon lever på en liten plätt en begränsad tid.

Husmotivet har sitt ursprung i Falu koppargruva och har följt med konstnären genom åren som en hänvisning till hembygden.

Återblickar

I utställningen görs några enstaka återblickar, på bilder från 90-talet, men också en etsning från ungdomsåren.

- Den var lite kul att ha med eftersom det finns ett grafikintresse i Norrköping. Jag är född i Falun, där Falugrafikerna höll på med koppargrafik.

Konstnären har återkommit till västkustmotivet från Hunnebostrand, och gjort en ny etsning från platsen, 51 år senare, där samma byggnader finns med. Så sluts en cirkel i en utställning full av geometri.

Utställningen på Konstforum pågår fram till den 1 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!