Världshistorien i foto på turné
Årets tema för fotofestivalen Xposeptember är historia och huvudutställning är "History now" på Liljevalchs.Det förflutna, som folkmorden i Rwanda, vårt svenska folkhem och konflikten på Nordirland, är i högsta grad närvarande i den samtida konst som visas.
I Willie Dohertys fotografier syns inga tydliga spår av konflikten på Nordirland, men den är ändå ständigt närvarande. I stället för att fånga de mest dramatiska ögonblicken visar han de spår som konflikten lämnar i vardagen. FOTO: LILJEVALCHS
Foto:
Fotolegenden Henri Cartier-Bresson har talat om det avgörande ögonblicket som fotografen sökte och Liljevalchs intendent Niclas Östlind menar att det är en syn som fortfarande råder i medierna, en vilja att förenkla. Tillsammans med Magnus af Petersens, intendent på Riksutställningar och snart på Moderna museet, har han i flera år arbetat med utställningen "History now".
- I medierna ska en enda bild sammanfatta ett komplext skeende, den blir en symbol. Vi översköljs av det dramaturgiska greppet varje dag. Konstnärerna i den här utställningen söker andra former för berättandet. Ska man gestalta komplexiteten i historien är det kanske nödvändigt att göra det på ett annat sätt än i ett avgörande ögonblick, säger Niclas Östlind.
<b>Bästa vännen saknas</b>
En av de nutida fotokonstnärerna i utställningen är Marcelo Brodsky från Argentina. Hans fotografier utgår alla från ett klassfoto. Klassfotot är från 1967, då han gick i motsvarande åttonde klass i Buenos Aires. Från hans skola försvann 98 personer och när det 25 år senare är dags för en återförening är en stor del av klassen skingrad. Ett antal lever i exil och de flesta har svåra upplevelser från militärjuntans tid i bagaget. På klassfotot är de som fortfarande är försvunna märkta med röda ringar, en av dem är bästa vännen Martin. Verket heter "Buena memoria", "Gott minne".
- Delvis är hans verk ett sätt att visa ett gott minne, att människorna var fantastiska, roliga och att de gjorde motstånd. Men det är också ett gott minne genom att vi alltid kommer att minnas vad som hänt, det kommer inte glömmas, säger Niclas Östlind.
<b>"Fruktansvärda vittnesmål"</b>
Niclas Östlind menar att utställningen i högsta grad är politisk. Konstnärerna utgår från en vilja att berätta om en förbisedd företeelse, om något som inte får glömmas eller om ett trauma som behöver bearbetas.
Det kan vara rsprungsbefolkningens integration, massakrerna i Rwanda eller den svenska pingströrelsen. Sydafrikanska konstnären Sue Williamson har engagerat sig i sannings- och försoningskommissionens arbete ända sedan den tillsattes av Desmond Tutu 1996. I ett multimediaverk har hon samlat fragment av skakande vittnesmål.
- Det var fruktansvärt att höra vittnesmålen. Det som intresserade mig var hur olika fallen utvecklades. Vissa kunde acceptera vad som hänt och förlåta förövaren. Men oftare fanns det ingen möjlighet till förlåtelse säger Sue Williamson.
<b>Förlåtelse tack vare Mandela</b>
För ett tag sedan talade hon med en rumänsk kvinna som undrade hur det kom sig att så pass många ändå var beredda att förlåta. I Rumänien skulle ingen kunna göra det, trodde kvinnan.
- En man vars fru sköts till döds säger "Jag förlåter dig, jag accepterar det som har hänt" till mannen som sköt.
- Jag tror det är tack vare Nelson Mandela. Han satt fängslad i 27 år och han förlät. Hans generositet och storsinthet har inspirerat hela Sydafrika. "Kan han förlåta så kan vi det", resonerar man.
? Fotofestivalen arrangeras för tredje gången sedan starten vid Kulturhuvudstadsåret och pågår officiellt från 7 september till 7 oktober.
? 36 institutioner och gallerier i Stockholm deltar med olika utställningar och ett antal seminarier och föreläsningar arrangeras också.
<B>Fakta/"History now"</B>
? Utställningen visas på Liljevalchs i Stockholm den 7 september till den 13 oktober.
? Därefter turnerar den till Linköping, Helsingborg, Timrå och Ronneby.
? Följande konstnärer ingår i utställningen: Marcelo Brodsky, Argentina, Miriam Bäckström, Sverige, Magnus Bärtås, Sverige, Willie Doherty, Storbritannien, Carl Johan Erikson, Sverige, Alfredo Jaar, Chile, Carl De Keyzer, Belgien, Maria Miesenberger, Sverige, Zineb Sedira, Frankrike, Carrie Mae Weems, USA, Sue Williamson, Sydafrika och Jasmila Zbanic, Bosnien.