Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vardagsslitet som konstverk

ProjektledareNiklas Cserhalmi bakom glaskuporna och framför Sven E:xet Erixsons oljemålning från glashyttan. Foto: Titti Olovsson

ProjektledareNiklas Cserhalmi bakom glaskuporna och framför Sven E:xet Erixsons oljemålning från glashyttan. Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

Kultur och Nöje2008-05-16 03:00
Det är inte konstnärerna eller verkens prislapp som är det vikigaste. Det vikigaste är arbetet. Avbildat. I tanken. Det kvinnliga och det manliga. - Vi vill göra den här utställningen för att väcka tankar kring konstverket och konstnären, säger Niklas Cserhalmi som är projektledare på Arbetets museum.Hur har synen på arbete värt att avbilda förändrats under åren och vad kommer vi att vilja visa framtiden?Vad ville Albin Amelin med sitt porträtt av spolerskan från Mölnlycke? Vad ville Sven X:et Erixson med sitt kritiska verk av svensk sjukvård från 1930-talet?Konstnären och utställningens producent Per Josefsson har åkt runt i Sverige på jakt efter arbetarkonst. Han har besökt Folkets hus, folkhögskolor och fackföreningar för att samla ett urval av konst som får tankarna att dra iväg bortom konstverkets yta.- Tanken är att man ska få en djupare känsla för verket, de blir till källor för hur arbetet går till och få en känsla av det liv som levs innanför ramarna, säger Niklas Cserhalmi.En av de två oljemålningar som Sven X:et Erixson målat visar glasblåsarnas arbete i hyttan. Från Reijmyre glasbruk där Tord Höglander är glasbruksmästare hör vi honom berätta om sitt arbete.Från Zinkgruvan kommer Roine Janssons oljemålning långt under mark, långt från dagsljus.- Tanken och förhoppningen är att människor som annars inte brukar gå på konstutställningar ska komma hit och titta, säger Niklas Cserhalmi.Förutom konstverken finns här möjlighet att genom utplacerade hörlurar ta del av intervjuer med de avbildade, se ett videokonstverk. Dessutom är flera av verken förstärkta av föremål som kommer från den miljö som avbildats. Här finns möjlighet att lyfta de tunga spannarna som kvinnorna bar till murarna, här finns glasföremålen från hyttan, här finns resväskor från en tänkt framtid där det är upp till betraktaren att tolka verket som positivt eller negativt eller kanske rent av neutralt inför det som komma skall.Inledningsvis visas ett porträttgalleri, där Per Josefsson valt verk som andas samma ton. Som ett motljus till arbetets slit, som gör den tunga vardagen lättare genom ett milt dis. Där arbetet blir vackert. Där finns också två skulpturer i vax och järn av Ann-Marie Nordin-Ljungblad. De är äckliga. Och fascinerande. Den ena gul med näsan i vädret och ett huvud högt buret. Den andra, Tellervo Mäkinen var avsynerska i Norrköping. Det är med stolthet statyn möter min blick. Stolt över sitt arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!