Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vardagsform i nytt ljus

STOCKHOLM (TT SPEKTRA): Former som sätter vardagen i nytt ljus visas på Liljevalchs konsthall i sommar.

Zandra Ahl och Päivi Ernkvist under Pontus Lindvalls färgstarka växthus, "Mother of colourful objects - eternal source of light divine".Foto: Anders Wiklund/Scanpixt

Zandra Ahl och Päivi Ernkvist under Pontus Lindvalls färgstarka växthus, "Mother of colourful objects - eternal source of light divine".Foto: Anders Wiklund/Scanpixt

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-14 06:00
Med begreppet formhantverk vill kuratorerna Zandra Ahl och Päivi Ernkvist ringa in ett nytt område inom form och design.
- Ibland behövs det nya definitioner. Vi menar att det här är ett nytt område, inte ett mellanting mellan konst och design som man ofta sagt tidigare, säger Zandra Ahl.
Tillsammans med Päivi Ernkvist har hon valt ut formhantverkare, utländska och svenska, vars arbeten illustrerar deras tes - den om en ny rörelse inom konsthantverk, design och form, om än med gamla anor.
Redan på 60-talet ställde italienaren Ettore Sottsass ut sin bulliga, keramiska skulptur "Monument över senapen" på Nationalmuseum, en skapelse man genast får lust att ta på. På Liljevalchs sommarutställning påminner den om att en alternativ formsyn funnits under årtionden. Varken nu eller tidigare ryms den under begreppet "konsthantverk" som lägger alltför stor vikt vid själva hantverksskickligtheten, enligt paret Ahl och Ernkvist. De föremål och installationer de valt ut ifrågasätter i stället den materiella vardag vi har runt omkring oss.
- Jag tror alla kan förstå och känna igen sig, även om det finns flera nivåer, säger Zandra Ahl.

Med ögonbindel
"Den handfasta rörelsen - formhantverk i dialog" är egentligen flera utställningar under samma tak. Varje konstnär, eller konstnärskollektiv, har fått varsitt rum till förfogande.
Danska keramikerduon Claydies, Tine Broksø och Karen Kjældgård-Larsen, har gjort skålar och andra bruksföremål med bindel för ögonen och med feta lager koboltblå glasyr. De ifrågasätter en övertro på den skickliga hantverkaren. Samtidigt är de förstås själva utbildade keramiker, även när de jobbar med ögonbindel.
Holländaren Ted Noten presenterar en resa från Amsterdam till Tokyo där halsband och andra föremål representerar de städer han besökte. Amsterdam symboliseras av en plastlever med diamanter inuti. Just Noten presenteras i ännu ett rum som rymmer en retrospektiv över hans arbeten, däribland hans "Superbitch bag model Gucci", en genomskinlig väska som innehåller en riktig pistol.
De flesta arbetar både med kommersiella uppdrag och med egna projekt varav framför allt de senare visas här. Holländske Jurgen Bey gör uppdrag både som inrednings- och landskapsarkitekt. Sin privata studio har han i en flyghangar. I ren frustration över sitt eget kaos snickrade han till en egen arbetsvrå av en fraktlåda i trä.

Arbetscontainer
- Han kände att han behövde en egen plats på en gång och tog det han hade till hands, berättar asisstenten Margriet Vollenberg.
Arbetscontainern - kanske något för alla som jobbar i öppna redaktionslandskap - visas på Liljevalchs. Samma lådor använde Jurgen Bey när han gjorde egna rum till en fågelintresserad pojke.
Mycket är vardagsnära och handfast, men också inspirerande. I trädgården står nya, turkosa trämöbler tillverkade av konsthallens egen snickare efter ritningar av den italienske designikonen Enzo Mari. Samtidigt som han designat till Alessi har han också gjort ritningar till var och en. Det är bara att skaffa boken, ta fram hammare och bräder.
Fakta/Den handfasta rörelsen - formhantverk i dialog
Visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm 16 juni till 26 augusti.
Deltagare: Jurgen Bey, Sofie Krier, Dinie Besems och Ted Noten från Holland. Claydies från Danmark, Takashi Hinoda från Japan samt Anderas och Fredrika, Hjärta smärta, Pontus Lindvall och Front från Sverige. Därtill verk av italienarna Ettore Sottsass och Enso Mari samt av svenska Margareta Hallek.
Zandra Ahl och Päivi Ernkvist är kuratorer och båda själva utövande konsthantverkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!