Vår man vid marinen
Marcus Larsson Resan till Stavanger. Ur konstnärens loggbok Akvareller, blyertsteckningar och oljemålningar
Porträttet målat av konstnärsvännen Kilian Zoll visar Marcus Larsson som ung.
Foto:
Nej, Marcus Larsson blev marinmålaren, han som kunde skildra ett stämningsfullt Sverige med besjälad natur och vilda vyer, gärna från de egna, bekanta trakterna. Vattenfall i Småland tillhör ett av praktverken på Nationalmuseum.
Nu får vi se en liten utställning med akvarellerade teckningar på Konstmuseet som knyter an till hundraårsminnet av unionsupplösningen - Resan till Stavanger.
Marcus Larsson följde med 1851 när corvetten Lagerbielke, förd av prins Oscar, for ut från Landskrona, via Valdemarsvik tog vägen till Stockholm, vände och for runt kusten genom Öresund, där en storm höll fartyget kvar en tid, vidare Vinga fyr, och vägen mot Stavanger. Hem for han (han betalade sin resa själv) med fregatten Josefin.
Marcus Larsson tecknade och dokumenterade. 29 bilder blev det där Konstmuseet genom donation av Pehr Swartz blev ägare till hela sviten, allt är blad ur konstnärens loggbok.
Marcus Larsson växte alltså upp på Lilla Örsätter utanför Åtvidaberg, han kom iväg till Stockholm där han fick lära sadelmakeri, ett yrke som gjorde det möjligt för honom att ta kvällskurser på Konstakademien. Med hjälp av stipendier och en sponsor eller mecenat, grosshandlare Ekström som vi också kan se ett porträtt av, kunde han studera i Düsseldorf som var konstens huvudstad just då och han kom också att studera i Paris och i S:t Petersburg. Han blev snart både framgångsrik och berömd.
Den sparsmakade utställningen är ett sätt för museet att visa en del av de samlingar som oftast är dolda. Så pedagogiskt (Kerstin Holmer) får vi se hur konstnären följer och skildrar det fartyg han färdas med, något från livet ombord, tecknar mötande fartyg, skildrar olika dagrar och skiftande stämningar. I teckningarna kan vi se hur han sedan använde dem som skisser för sitt marinmåleri. Som ingång till utställningen hänger ett porträtt i olja, Larsson har målats av vännen Kilian Zoll.
Om Marcus Larsson vet vi också att han gifte sig, skilde sig, återvände till hemtrakten och byggde en ateljé i Flenshult i Småland. Snart brann dock den här anläggningen och det sägs att i det ögonblicket plockade konstnären fram sina verktyg och tog vara på situationen, han började arbeta - eldskensmåleriet är något som förknippas med den här konstnären. Berättelsen kan stämma med beskrivningen av Marcus Larsson som en energiskt orolig själ. Till hans biografi hör också det sorgliga slutet där man talar om hans slocknande glöd som ger tomma, teatraliska drag i bilderna och konstnären avlider ensam och fattig i London, endast 39 år gammal. Det var 1864.
Desto större glädje att vi får se de här teckningrna som förmedlar glöden och intresset i en ännu starkt levande konstnärssjäl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!