Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vädret på allas läppar

Vädret har alltid varit vårt största samtalsämne. Men de senaste veckorna har något hänt, inte minst i medierna. Intresset för klimatfrågorna bara växer. Det märks även i bokfloden.

Pär Holmgren, meteorolog i SVT, har skrivit "meteorologernas väderbok med Naturvårdsverkets Claes Bernes. Foto: Medströms bokförlag

Pär Holmgren, meteorolog i SVT, har skrivit "meteorologernas väderbok med Naturvårdsverkets Claes Bernes. Foto: Medströms bokförlag

Foto:

Kultur och Nöje2006-11-09 06:00
Bakom oss har vi en fantastiskt varm och solig höst. Men alla kunde inte njuta helhjärtat. Meteorologen Pär Holmgren erkände - under väderrapporten i "Rapport" - att det sköna höstvädret gav honom en klump i magen av oro.
Sedan dess har "Stern review" presenterats, uppkallad efter Nicholas Stern, före detta Världsbanksekonom. Rapporten slår fast att klimatförändringarna kommer att bli dyra, minst fem procent av världens BNP om året. Att ta tag i problemet och bromsa utvecklingen skulle kosta en procent om året - ett tydligt ekonomiskt incitament för motvilliga politiker.
I förra veckan kom ännu en rapport, om riskerna för framtida översvämningar i Vänern och Mälaren som blir allt allvarligare i ljuset av klimatförändringarna.
- De tre största globala problemen vi brottas med, ur ett globalt perspektiv, är utfiskningen, skogsskövlingen och klimatförändringen. Det som sker under havsytan och i regnskogen känns långt borta. Men när vädret börjar bete sig konstigt upplever vi det. Därför är klimatförändringen en väckarklocka för hela mänsklighetens uppvaknande i alla de här frågorna, säger Pär Holmgren.

Augustnominerade
Hans och kollegan och miljöexperten Claes Bernes "Meteorologernas väderbok" nominerades nyligen till Augustpriset. Av juryn presenterades den som en bok om "det största hotet mot vår överlevnad, den globala uppvärmningen", ett gott exempel på en ganska nyväckt medvetenhet.
Kvällstidningarna har inte varit sena att haka på. Såväl Aftonbladet som Expressen har stora och dagligen återkommande kampanjer med rubriker som "Klimathotet" och "Rädda vår planet". Listor på arter som är på väg att försvinna varvas med kändisar som lånar ut sina namn och oroas över isbjörnar och överkonsumtion.
- Det är kommersiella kvällstidningar som lever på att sälja lösnummer och de gör inte en sådan satsning om det inte säljer tidningar. Möjligen rider de lite på folks oro, men det finns ett intresse och ett sug efter kunskap. De når ut till läsare som kanske inte skulle komma åt den informationen på något annat sätt, säger Pär Holmgren.

Intresset ökar hela tiden
I litteraturen har suget efter information synts längre. Den brittiske miljöskribenten Mark Lynas har föreläst i Sverige flera gånger, senast berättade han att intresset var så stort att han hade kunnat stanna i en månad. Hans bok "Oväder - nyheter från en allt varmare värld" är en lättillgänglig reseskildring i klimatförändringarnas spår och har blivit en bästsäljare.
Nu lägger han sista handen vid sin andra bok, "Six degrees" ("Sex grader"). Grad för grad beskriver han vad som händer med världen när den blir varmare.
Pär Holmgren föreläser också om klimatfrågan och bekräftar att intresset hos allmänheten har ökat enormt.
- Så många signaler pekar åt rätt håll u. Ställer man frågan om folk vill leva i ett långsiktigt hållbart samhälle så svarar alla ja. Det går inte att svara nej. Nu gäller det att skynda på utvecklingen, framförallt omställningen från olja till andra energikällor, säger Pär Holmgren.

Bok om oljeindustrin
I "Till sista droppen" knyter Jeremy Leggett ihop oljekonsumtionen med klimatfrågan, två världsomfattande problem som går hand i hand - och som har samma lösning. En dramatisk omställning väntar när oljeepoken så sakteliga går mot sitt slut. Men Leggett, före detta geolog på Shell, menar att alternativen finns redan i dag. Det är oljeindustrins ekonomiska intressen som står i vägen.
- Marknaden kommer reglera det själv om 10-15 år, men jag skulle önska att det gick snabbare, säger Pär Holmgren, som gärna ser höjd bensinskatten för att skynda på utvecklingen.

Tecknad humor
Ungefär samtidigt som Pär Holmgren och Claes Bernes "Väderbok" kom Tim Flannerys "Vädermakarna" på svenska, en faktarik genomgång av hur människan förändrat sitt klimat. Den australiensiske klimatforskaren och zoologen ger en dyster bild av framtiden om utvecklingen inte hittar nya vägar. Hans frustration över politikernas oförmåga att agera lyser igenom mellan raderna, när han skriver om Stora Barriärrevet och Gobidonfiskar på utdöende.
I Storbritannien är klimatböckerna snart lika vanliga som chic lit-böckerna, och bara ett fåtal når Sverige. En som sticker ut är Kate Evans seriebok "Funny weather", med underrubriken "Allt du inte vill veta om klimatförändringarna men antagligen ändå kommer märka av". Full av obekväma sanningar om koldioxid och människans förmåga att blunda för fakta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!