Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Urtidsaktig keramik möter digital grafik

Håligheter och mellanrum, glapp och skarvar. De binder ihop finska konstnärinnan Satu Syrjänens stengodskeramik med Norrköpingskonstnären Erik Cederquists teckningar av karga bohuslänska klippor med alla sina skrevor.

Lars Holmström, Ritualis G III, digital grafik. Foto: Robert Svensson

Lars Holmström, Ritualis G III, digital grafik. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

Kultur och Nöje2009-12-03 03:00
Det ligger också en saltstänkt havsluft över Syrjänens objekt Upptäckten. Med sin båtform påminner den om ett gammalt vrak tuggat av tidens tand. - Jag älskar båtar, min farfar designade båtar, berättar Satu Syrjänen. Hennes urtidsaktiga keramik bär på en inneboende paradox; de ter sig tunga, men består till stora delar av urgröpta håligheter med lättaste luft. - De tar lång tid att skapa och tekniken är svår. Objekten är unika och jag får skapa dem upp och nedvända. Det är ofta jag blir överraskad av resultatet, det gillar jag. Men slumpmässigt är det inte. Jag skissar upp allt noga innan jag börjar. Det blir som en tidskollision mellan dåtid och framtid, mellan konstnärliga uttryck och traditioner, när Syrjänens skulpturala objekt möter digital grafik av Lars Holmström, även han från Tammersfors i Finland. Men de båda finska utställarna fungerar ihop. Syrjänens objekt ger stadga, ryggrad, åt visionerna i Holmströms mera ytmässiga grafik och serigrafier. Synd bara att de fina skuggeffekterna av de keramiska objekten inte kan lyftas fram bättre. Homström intresserar sig för verklighetens olika lager och skiftningar. Verken kan vara baserade på akvarell eller fotografier av landskap eller vardagliga föremål. Men vilka dessa saker är håller han klokt nog för sig själv, för att inte beröva motiven mystik och allmängiltighet. Bildseriernas latinska och grekiska titlar förstärker snarare viljan att sätta igång vår tankeverksamhet, kommunicera med bilderna, och gå bortom vardagligheterna. Mer anspråkslös är Norrköpingskonstnären Erik Cederquists serie skisser i kol och blyerts från västkusten i Lilla Galleriet. - Jag ville ta tag i tecknandet. Det är kul att pröva något annat när man stått och målat mycket. - Jag intresserar mig för volymerna, men klipporna är inte bara släta. De är organiska former med block och sprickor, formade av inlandsisen. Jag gillar mellanrummen. Bakgrunden till denna avslutande utställning med två konstnärer från Tammerfors i Finland är ett tidigare vänortsutbyte och vandringsutställningen Art Container. Eric Cederquist, som sitter i årets utställningskommitté på Galleri Kronan, var en av de konstnärer som medverkade i utställningen.

Satu Syrjänen, Stengodskeramik

Lars Holmström Digital grafik Erik Cederquist, "Mellanrum i sten" - teckningar Galleri Kronan Tom 13 december
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!