Urspårat
Foto:
Det är den välbehövliga backlashen på stressamhället.
Det är något sjukt i att alltid vara uppkopplad och tillgänglig, att barnen ska ha ständiga aktiviteter inbokade redan som bebisar, att man ständigt måste springa och stressa för hinna med dagis, jobb, vänner, äkta hälften...
Owe Wikström, professor i religionspsykologi, har skrivit succéboken "Långsamhetens lov eller vådan av att åka moped genom Louvren". Där beskrivs hur fulltecknade dagsscheman, ett ständigt informationsbrus och duktighetsideal får människor att gå in i väggen. Tiden räcker inte till för att vara duktig på allt, säger Owe Wikström. Det gäller att välja bort. Och att inte placera drömmar och lycka någonstans i framtiden, till t ex semestern. Han menar att vi måste ta vara på vardagen lite mer, den där trevliga tillvaron som faktiskt finns intill oss fast vi inte tänker på den. Stäng av dåliga TV-program. Tala länge med en vän. Sitt på kafé, uppmanar han.
Sympatiska råd. Annars kan trendiga tips i böcker och tidningar om hur man ska förändra sitt liv ofta kännas som ett hån. Yogaövningar? När man knappt orkar ur soffan? Och spa i badkaret? Hur många småbarnsföräldrar får ligga i fred i badkaret i mer än två minuter?
I dag, på Internationella kvinnodagen, borde alla vi kvinnor få en hel dag för oss själva, en dag att disponera som vi vill, att göra vad vi vill på.
Internationella kvinnodagen, ja. Idag är också dagen för Astrid Lindgrens begravning.
Pippi Långstrump.
Ronja.
Starka förebilder för tjejer.
För att låna ett uttryck från dagens ungdom:
Respekt, Astrid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!