Urpremiär för Bröllopsbesvär
När Stig Dagermans "Bröllopsbesvär" nu blir teater för första gången har Stig Larsson dramatiserat uppsättningen på Göteborgs stadsteater.
Victor Palm (Henric Holmberg) gifter bort yngsta dottern Hildur (Mirja Burlin) med slaktarn Westholm (Thomas Nystedt) i Stig Dagermans "Bröllopsbesvär". Infälld regissören Johan Wahlström. Foto: Aorta/Göteborgs stadsteater
Foto:
Scenen är en sommardag på 40-talet: Kor och luffare; vitklädd brud och stupfull slaktare styr mot altaret.
Den unga bonddottern Hildur gifter sig med den betydligt äldre slaktaren Westlund. Han som varit i Amerika men som kom tillbaka. Han vet inte att hon redan är gravid med en annan som skickat tillbaka förlovningsringen i ett brev men ändå inte glömt henne.
För brudgummen, själv en häradsbetäckare och rumlare, börjar partyt långt före kyrkan, och den fest som följer övergår i tumult och död.
- Det är väldigt burleskt, och väldigt roligt. Dagerman har någon underlig förmåga att ta vara på det som är svenskt, det som är genetisk i oss, hur vi är i Sverige. När man åker förbi ett svenskt landskap känner man saker, och han har en förmåga att ta tag i det där, säger Johan Wahlström.
- Historien utspelas ju för länge sedan när bondekulturen fortfarande finns kvar, samtidigt är den märkligt modern när det kommer till vad man väljer i livet, och hur man behandlar varandra. Det verkar ju aldrig ändras över huvudtaget.
En riktigt galen idé
Johan Wahlström är också känd som skådespelaren som av en händelse började regissera och sedan inte gjort annat, vid sidan av sin medverkan i "Parlamentet". Han har satt upp Norén men också "Cabaret" på Tyrol i Stockholm.
"Bröllopsbesvär" har han levt med sedan barnsben. Några av scenerna i Åke Falcks film från 1964 med Christina Schollin och Jarl Kulle i huvudrollerna etsade sig fast, och när kompositören och vapendragaren Ulf Dageby frågade om inte Johan Wahlström hade någon riktigt galen idé visade det sig att de hade en gemensam favorit.
Dageby har nu gjort nyskriven musik till uppsättningen. För länge sedan skrev han dessutom en uppsats i filmvetenskap om just "Bröllopsbesvär". Som handledare hade han skådespelaren Henric Holmberg, nu aktuell som Hildurs pappa i föreställningen.
Dagerman i berättelsen
"Bröllopsbesvär" blev Stig Dagermans tredje och sista fullbordade roman. Ibland beskrivs den som hans egen variant av "Hemsöborna". Mycket har Dagerman lånat från sin egen uppväxt hos farföräldrarna i Älvkarleby i norra Uppland och Johan Wahlström tycker sig också se Dagerman själv i berättelsen.
- Det lilla pojken som kommer och sliter i Hildur innan hon ska gifta sig och vill att hon ska titta på ett nytt hjärta, inristat på logväggen. Stig Dagerman har själv berättet om lyckan när han fick en ficklampa och en kniv från något postorderföretag.
Ensemblen har läst Dagerman men bjöd också in Anita Björk, hans andra fru, som berättade både om honom och hans författarskap på ett sätt som gjorde alla stumma i timmar efteråt, berättar Johan Wahlström. En kunnig medarbetare har de också haft i Stig Larsson som dramatiserat.
- Han kan Dagerman, han skär i berättelsen men har sparat huvudspåret och verkligen värnat om det som är Dagerman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!