Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tysk djupanalys av Carl Larsson

Den 5 maj invigs en stor Carl Larsson-utställning på Stadtmuseum Düsseldorf i Tyskland. Under tidigare internationella utställningar har hans konstnärskap presenterats till bredd och storslagenhet. Nu ska det också fördjupas med, genom verken, analyser av hans arbetsmetod.

Kultur och Nöje2001-04-30 00:00
Utställningen bygger helt på Göteborgs konstmuseums samlingar av Carl Larssons verk och har varit planerad länge. Nu tajmas den lägligt inom tiden för Sveriges ordförandeskap för EU.
Att Tyskland vill visa Carl Larsson har sin förklaring. Konstnären var oerhört stor där under sin levnad och starkt folkligt förankrad, inte minst i Düsseldorf. Där fanns en förläggare, Langewiesche, som 1909 gav ut en billighetsutgåva med Larsson-bilder från det egna hemmet i Sundborn och som sålde i för tiden otroliga 100 000 exemplar.

<b>Utnyttjades</b>
Men Carl Larssons konst uppskattades inte bara för sina konstnärliga kvaliteter. Ultrakonservativa krafter utnyttjade innehållet - hem och familj i skön förening - som propaganda för värden de hyllade och ville bevara.
- Carl Larsson har själv berättat om hur de tyska soldaterna gick ut i första världskriget med boken i ränseln. Hans konst blev en symbol för trygghet och det man skulle försvara, säger Björn Fredlund, konstmuseichef i Göteborg som konstaterar att historien om huruvida nazisterna under andra världskriget utnyttjade Larssons bilder som symboler för det folkrena germanska eller ej, återstår att skriva.

<b>Göteborgsk förankring</b>
Nationalmuseums Carl Larsson-samling är större och mer betydande än den som finns i Göteborg. Men Göteborgs konstmuseums samling är inte desto mindre intressant, med tanke på den starka förankring som Carl Larsson hade i staden. Han var lärare vid Valands målarskola i två omgångar, 1877-78 och 1880-85. Här fanns hans stora mecenat Pontus Fürstenberg, vilkens galleri finns återuppbyggt i museet där dåvarande museichefen Axel Romdahl fungerade som stöd efter Fürstenbergs bortgång.
- Därför har vi i dag mycket teckningar och mycket grafik, som gör att arbetsprocessen till flera verk går att följa under en längre period, berättar Björn Fredlund.

<b>Parallell utställning</b>
Det gäller bland andra förstudierna till monumentalcykeln "Svenska kvinnan genom seklen" som - spinnande från linjär jugendekvilibrism till akvarellartad spontanitet - färdigställdes för Elementarläroverket för flickor i Göteborg 1890-91. Det gäller också för de 25 illustrationerna till Viktor Rydbergs tidiga roman "Singoalla", en medeltidsroman om kärleken mellan den unga zigenerskan Singoalla och riddaren Erland, som av bland andra religiösa och rasmässiga skäl redan på förhand är dömd att leda till olycka och död. En svit Björn Fredlund räknar till illustratören Carl Larssons vackraste produktioner och som tillkom 1894, samma år som konstnären började arbeta med "Ett hem".
Ett 70-tal av museets totalt ca 240 verk följer med till museet i Düsseldorf, som parallellt visar en utställning om konstnärens förhållande till just Tyskland, bland annat med brev ur förläggare Langewiesches arkiv. Båda utställningarna pågår till och med den 6 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!