Det måste vara något fel på Paul Melén. Han bytte aldrig sida i Farmen (TV4), han vägrar bara finna sig i att andra bestämmer och det spelar ingen roll om det är Maria eller om det är Rimon. Jag skulle aldrig i livet anställa en sån kille. Och vore jag hans syster/mamma/bästa kompis så skulle jag ha avrått från att vara med i Farmen. Det kan inte gynna honom i hans fortsatta liv att ha betett sig sådär i tv. Visserligen har Maria och A-K också betett sig barnsligt och ja, man ska tänka själv inte bara blint lyda. Men att inte kunna ta instruktioner och sedan hela tiden hänvisa till att det är ett spel känns märkligt. Som att han inte förstår att det får vara hur mycket spel det vill, tittarna får ändå en bild av honom som han kommer att få leva med. Han har själv sagt i en intervju efteråt att "Sån som jag är här, sån är jag till vardags."
En dokusåpa utan tävlingsinslag som jag faktiskt blev rätt förtjust i är Maria & Mindy - best friends forever (TV3). Maria Montazami och hennes amerikanska bästis ska göra Sverige under tre veckor. Det fanns flera godbitar i första avsnittet som när Mindy undrar om det finns värme i husen i Sverige och Maria svarar att det finns element. "Jaha, som i Europa?"
De är ganska lika Mindy och Maria men Maria stör sig på när hon inte kan något medan Mindy verkar helt obekymrad över sina brister när det gäller allmänbildningen.
Jag gillar Maria, hon verkar jordnära, bussig och rätt kul att hänga med. Jag kommer nog att följa deras resa genom Sverige. Inte minst för att få se Mindy göra bort sig.
Jag tror, även om Farmen kom tillbaka, att dokusåpans storhetstid är förbi. Jag tror på det manusbaserade tv-dramat och den här våren går det flera svenska serier som är värda att se. Molanders (SVT) Allt faller (TV4) Familjen Holstein-Gottorp (TV4) och En pilgrims död (SVT) är sådana exempel.
En pilgrims död finns fortfarande på SVT i en knapp månad till. För den som missat det är det en serie skriven av Leif GW Persson som handlar om Palmemordet. Man kan väl säga att det är en teori om hur det kan ha gått till.
Jag kan dock i bland ha ett litet problem med dramaserier som har sin grund i verkliga händelser. Det är så lätt hänt att man efter ett tag glömmer vad som är fakta och vad som är fiktion. I synnerhet när det rör händelser som man inte är megainsatt i. Jag tror att det är därför månlandningskonspirationer kommer till. Den yngre generationen var inte född. Det är därför lätt att plantera idéer om hur det kunde ha gått till genom tv-filmer och hemsidor.
I dag är det också många tv-kanaler som visar dokumentärer av tvivelaktig trovärdhet. De får ofta det att se ut som att det rör sig om fakta men skutten mellan fakta och slutsats blir ibland långa. Ett exempel jag sett var på History channel och handlade om svepningen i Turin. Där "bevisade" de att det var Jesus svepning eftersom man vet att han hade blivit svept och man kunde bevisa att svepningen i Turin hade använts på riktigt. Med fakta om hur man undersökte svepningen gavs intrycket att allt var väldigt vetenskapligt. Lurigt.
Semifinal två i På spåret (SVT) i morgon kväll, jag tror på Holm & Mazetti. Inget verkar kunna stoppa Stefan Holm.
Veckans missa inte: Lögnen. Jag fortsätter att tjata om programmet men ta chansen och kolla i kapp på SVT Play för det är en sevärd serie.