Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trist och mest misslyckat

FÖRBRYTELSER
**
Harlekinen

Ann Eleonora Jørgensen och Trine Dyrholm i Förbrytelser.
Foto: Triangelfilm

Ann Eleonora Jørgensen och Trine Dyrholm i Förbrytelser. Foto: Triangelfilm

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-15 06:00
Ska den kvinnliga fängelseprästen utföra abort eller inte? Till slut söker hon hjälp av en intern som har rykte om sig att vara helbrägdagörerska. Men i det avgörande ögonblicket brister prästens tro på undret, hon förlorar behärskningen och orsakar tragik. Sedan beslutar hon att fullfölja aborten. Det sägs aldrig rent ut varför. Vi kan främst tänka oss att hon vill göra bot för det hon orsakade. Men också att hon nu sviktar i sin kristna tro och respekt för livet, och att hon helt enkelt godtagit sin sambos råd.
Det här är det laddade slutet i Annette K. Olesens nya drama, som trist nog underträffar den mänskligt laddade dramatik hon i "Älskar dig för evigt" berättade i störigt levande Dogme-stil. Hennes nya film är ett misslyckande som drama och bildberättelse; trist är det, särskilt som den kommer nära att lättbegripligt levandegöra något så abstrakt som trosmystiken och syndproblematiken i 1800-talsförfattaren Dostojevskijs romaner. Uppslaget i "Förbrytelser" är som hämtat ur "Brott och straff": å ena sidan prästen, som tror på Guds förmåga att göra mirakel, å andra sidan den synska barnamörderskan som enligt ryktet kan hela. Och som alltså, trots att hon förbrutit sig mot livet, kanske kan hela prästens ofödda barn, som kanske ska födas handikappat på grund av kromosomfel. När allt är över är det prästen som i stället begått en lika svår förbrytelse.
Felet med filmen är att den slösar bort över en timme på presentation av personer, miljö och förutsättningarna för detta starka möte. Som naturligtvis skulle ha skett efter en halvtimme. Och följts av idérika samtal mellan de två kvinnorna, och tragiskt gripande bilder av prästens sinnestillstånd efteråt.
Det blev inte så, bara en medioker film, helt utan Dogme-fotots uttrycksstyrka och fängslande spelscener, en longör med ett slut som kunde ha hämtats från fransmannen Bressons mästerverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!