Tio osannolika år med De Geer
Det var ungefär som med humlan som inte skulle kunna flyga. - Egentligen var det ett omöjligt projekt i tiden: att en stad i Norrköpings situation kunde förverkliga ett projekt som Louis De Geer. Anders Franzén, numera operachef, var vd för Symfoniorkestern när idén om ett nytt konserthus i Norrköping tog form. Igår var han för första gången på åtta år tillbaka.
Kaj Krantz och Anders Franzén, de första cheferna i Louis De Geer träffades igår och pratade minnen från den dagen för tio år sedan då huset invigdes. FOTO: JUDIT ENGELHARDT
Foto:
Det var fyra faktorer som låg bakom skapandet av det nya konserthuset, berättade Kaj Krantz.
Symfoniorkestern behövde nya lokaler.
Något måste hända med det övergivna industrilandskapet.
Man trodde starkt på att kultur kunde skapa tillväxt i kommunen (efter Lisbeth Lindeborgs rapport "Kulturen som lokaliseringsfaktor").
Näringslivet tryckte på för konsert- och kongresshus.
Spjutspets
Tillsammans skapade dessa utgångspunkter grogrund för idén om Louis De Geer.
- Huset skulle bli en spjutspets in i framtiden, precis som industrimannen Louis De Geer varit en gång, säger Kaj Krantz.
Det är möjligt att huset också fungerat precis så, kanske t o m överträffat förväntningarna.
- Det är inte säkert att vi hade haft ett universitet här om inte Louis De Geer byggts, säger Krantz och minns hur "himmelskt" dåvarande universitetsrektorn Sven Erlander tyckte det var.
När huset invigdes 1994 var Norrköping en stad med krisstämpel.
- Louis De Geer var något att samlas kring och känna delaktighet i, säger Kaj Krantz och medger blygsamt att det kanske var mer tur än skicklighet att idén kunde förverkligas.
Orkestern blev ryktbar
Luften hade gått ur fastighetsbranschen, industrilandskapet måste omdanas och inte minst, Symfoniorkestern började låta tala om sig.
- Under Franz Welser-Mösts ledning skedde en fantastisk utveckling av symfoniorkestern, berättar Anders Franzén som då var dess vd. Alla talade om Norrköpings symfoniorkester.
Welser-Möst gick vidare i karriären innan huset var klart, men har varit tillbaka några gånger.
Anders Franzén har varit chef för Malmö konserthus, Oslos filharmoniker och numera Operan i Stockholm. Han har sett många konserthus.
- Louis De Geer tål en jämförelse med de allra bästa, säger han.
Många besökare
Under de tio år som gått har ca 1,3 miljoner människor köpt biljett till något evenemang i Louis De Geer. 640 000 biljetter till SON:s konserter har sålts.
- Första säsongen hade vi 30 fullsatta konserter, berättar Agneta Lindgren Thomas, informationschef som varit med från starten.
- Intresset har inte svalnat. Publiken fortsätter att komma, det känns fantastiskt och som ett starkt stöd.
I helgen blir det jubileumsfirande i dagarna tre. På fredag stor galakväll med Christer Sjögren, som varit här många gånger, och Charlotte Perelli. Idag torsdag och på lördag jubileumskonsert med Lü Jia som dirigent och pianisten Peter Jablonski som solist i bl a Griegs pianokonsert. Jablonski var med även på invigningen för tio år sedan, liksom Sjögren.
Festen fortsätter. Hans Barksjö, dagens orkester-vd, siktar på orkesterns 100 årsjubileum om åtta år.
- Det är spännande att få fortsätta arbeta med denna orkester och se vad vi kan göra fram till hundraårsjubileet.