Pelle Perlefelt hyrde under några månader 1996 en ateljé i Williamsburg, New York. Det var enligt konstnären själv en värdefull period som gav nya intryck, tankar och inspiration.
– Det var inte så mycket av det jag såg i gallerier, konsthallar och museer som gav mig de starkaste intrycken, utan det var min närmaste omgivning, kvarteret runt ateljén. Miljöerna var så starka, säger Pelle Perlefelt.
Området var nergånget med förfallna hus, öde tomter, skräp, bilvrak och graffiti.
– Det var som om de hade hamnat i glömska. Jag blev intresserad av vad som händer när man bara lämnar ett område och låter det krackelera. Det finns en samhällskritik i bilderna, men också en sorts poesi som lyser igenom, t ex i graffitin.
Pelle Perlefelt dokumenterade. Han tecknade, fotade, gjorde ljudinspelningar och filmade miljöerna. Allt material hamnade i lådor som blev liggande ouppackade. Tills för några år sedan, när Pelle Perlefelt började gå igenom allt. Då återvände minnet av New York och nya bilder växte fram på dukarna i ateljén.
Resultatet från de senaste fyra årens arbete kring detta geografiskt förankrade konstprojekt kan man se på Galleri Kronan i Norrköping. På väggarna hänger målningar av miljöerna, bland annat det mäktiga byggnadsverket Williamsburg bridge som sträcker sig över East River, från Lower East Side på Manhattan och Williamsburg i Brooklyn. Dessutom har konstnären hämtat föremål från målningarna som blivit till objekt i utställningen - en soptunna och en vattenpost har lyfts ut i rummet.