Tema kärlek i många nya ungdomsböcker
STOCKHOLM (TT SPEKTRA): Stormig sommarlovsromans med bäst före-datum. En förhoppning om att bli av med oskulden före terminsstart. Lagom till sommarlovets intensiva känslostormar ger förlagen ut en hög nya ungdomsböcker - om kärlek.
"En liten chock" av Johanna Lindbäck. Foto: Tiden.
Foto:
I några av böckerna är kärlekstemat behandlat med en stor portion humor och lika lättsmält som i en Hollywoodfilm. Meg Cabots "Nu eller aldrig" är ett sådant exempel, en renodlad chic lit-roman om den amerikanska tonårstjejen Samantha Madisons förmåga att hamna i lustiga situationer.
Problematiserande
Bland titlarna kan även skönjas en mer problematiserande trend kring kärleken. Såsom Gunnar Ardelius "När du blundar tittar jag", en berättelse om sjuttonåriga Harry, vars kärlek Sally har flyttat till Berlin. För Harry är romantiken oåtkomlig, inlåst i populärkulturen. Den finns ständigt i musiken och filmens värld, men inte tillgänglig för honom.
Föräldrarnas separation och plötsliga försvinnande åt olika håll svartmålar hans syn på kärleken totalt.
Ett allt vanligare sätt att skriva om kärlek för ungdomar, menar Svenska barnboksinstitutets chef Jan Hansson.
- Man skildrar kärleken mer komplex och utifrån ett svårare perspektiv. Man är inte lika säker på att det är den rätta man har hittat. Författarna redovisar tvivel och oro och sina dubier om huruvida den rätte finns, säger han.
Bär med sig
Allt färre barn och ungdomar lever i familjer där både mamman och pappan är närvarande. Det här, menar Hansson, återspeglas i litteraturen.
- När det gäller kärleken utifrån ett allmänt perspektiv så är de vuxnas kärlek den verkligt problematiska delen i barn- och ungdomsböcker. Det handlar allt mer om att ungdomarna bär med sig sina föräldrars problem i de egna relationerna, säger han.
Innebär det en beskrivning av att kärleken kan ha olika uttryck?
- Ja, kanske inte att man är mer frigjord rent fysiskt, men däremot mentalt skulle jag vilja påstå. Det finns en intellektuell bearbetning av kärleken som inte har funnits tidigare. Man väjer inte för tabun i litteraturen längre, säger han.
En författare som vågar skildra den riktigt komplicerade förälskelsen och de skamliga känslorna är Katarina von Bredow. Med böcker som "Räcker det om jag älskar dig" från förra året och "Hur kär får man bli?", som valdes till årets ungdomsbok i en läsarundersökning 2004, har hon skrivit vad som händer när den unga tonårsflickan hamnar i känslomässiga situationer som inte följer normen. Det kan handla om att bli kär i bästa kompisens pappa eller i sin egen bror.
Högre krav
Böckernas allt större komplexitet ställer dock inte högre krav på de unga läsarna, enligt Jan Hansson.
- Nej, eftersom läsarna också har utvecklats. Så det har inte blivit något större gap mellan läsare och bok, säger han.
En förläggare som inte enbart är road av utvecklingen inom ungdomslitteraturen är Catharina Wrååk på Bonnier Carlsen förlag.
- I dagens kärleksromaner för ungdomar är det ofta mycket komplikationer, samtidigt som den vuxne gärna vill tillrättalägga. Det är väl i all välmening, men kärlek är inte lätt, och alla problem går inte att lösa. Jag saknar den episka berättelsen som behandlar den gränslösa kärleken.
Tillsammans med kollegerna på Bonnier Carlsen har hon gått så långt som att lägga ut en efterlysning på förlagets hemsida.
- Vi söker den stora kärleksromanen, den episka kärleksberättelsen som man kan skratta och gråta till. Det är inte i första hand sexskildringar vi är ute efter, de förekommer i andra typer av ungdomsromaner, utan vi längtar efter den stora romantiken, säger hon och fortsätter:
- Jag tror att det finns en tradition i Sverige bland ungdomsboksförfattare att i första hand fundera över vilket problem ska man skildra. Mobbning? Incest? Det finns en tendens att skriva ämnesvis på ungdomssidan. Men om man skriver om de stora känslorna så tror jag att man dessutom får med sig både killar och tjejer som läsare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!