Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tankeväckande

Foto:

Kultur och Nöje2008-04-01 03:00
I början har jag svårt att se vad den här boken handlar om. Författaren Ulf Danielsson presenterar sig som teoretisk fysiker. Han rör sig obehindrat mellan astronomi och historia, moral och filosofi, biologi och konstnärligt skapande - och blir så småningom tankeväckande. Verklig kunskap är något nytt i historien. Det är mindre än hundra år sedan människan började förstå hur materien är uppbyggd och upptäckte att vi bor i en galax med hundratals miljoner stjärnor bland lika många andra galaxer. Högre flercelligt liv har funnits på jorden i drygt 500 miljoner år. För 65 miljoner år sedan damp en asteroid eller komet ner och raderade ut dinosaurierna. Helt nyligen kom människan till. Vi har inte förändrats nämnvärt sen stenåldern och ska tydligen inte bli så mycket annorlunda i framtiden heller. I science fiction-litteraturen färdas dessa stenåldersvildar med hög teknik runt i Vintergatan och ägnar sig åt det de alltid gjort: sex och våld. Danielsson är lika intresserad av kultur som av vetenskap. Han menar att en författare är mer oersättlig än en vetenskapsman. Om inte Einstein hade upptäckt den allmänna relativiteten skulle någon annan ha gjort det. Men ingen hade skrivit romanen Bergtagen om inte Thomas Mann hade funnits. Och så åter till vetenskapen. Det är inget tvivel om att Darwins förklaring om livets utveckling här på jorden är den korrekta. Men i USA tror nästan hälften av medborgarna att människan skapades fix och färdig av Gud och att naturhistorien är lögn. Jorden kommer att gå under när solen om någon miljard år blir tillräckligt varm. En supernova som exploderar på några ljusårs avstånd skulle kunna utplåna allt liv tidigare, men någon sådan stjärna finns inte i vår närhet. En asteroid kan krocka med jorden den 13 april 2036, men risken är liten, bara en på femtiotusen. En större fara utgör vi människor. Vi kan knappast göra jorden obeboelig, men vi kan ta kål på oss själva. Kanske med kärnvapen eller miljöförstöring men troligare med vidskepelse och villfarelser. De av oss som inte tror att universum har en skapare som skrivit en bok - en Bibel eller Koran - måste våga ifrågasätta dem som har den åsikten. Och dessa måste bereda sig på att plocka bort det som hör till förgången tid. Om inte det sker kan de stora bokreligionerna bli det största hotet mot mänsklighetens fortsatta existens, menar Ulf Danielsson. Att låta religion få inflytande över politik och samhälle kan bara leda fel, säger han. Alla måste ha rätt att argumentera för sin tro, men ingen får ha rätt att bruka våld för att tvingas på andra sin fixa idé. Diskussionen om tillvarons gåtor förs bäst med hjälp av konsten, litteraturen och filosofin, det är vad fysikern Danielssons bok handlar om. Bra, kul och övertygande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!