Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sympatisk som en Hornby

NICK HORNBY
31 låtar
Forum

Kultur och Nöje2003-11-13 06:00
Nick Hornby är en mycket sympatisk författare. Utan att ha direkta anspråk på det ger han den ?vanliga? människan ett ansikte. Som författare är Hornby rak, ärlig och inte tillkrånglad på något sätt. Men ändå, eller kanske just därför, kryper han nära och fascinerar. Hans författarskap är sammantaget en hyllning till de små sakerna i livet, det kan t ex komma till uttryck i gemenskapen inför en passion till saker som i sig inte är så omvälvande, t ex 60-talssoulplattor eller fotboll. Eller kanske i den där mer vardagliga förälskelsen som drabbar en och som inte alls liknar våra romantiska drömbyggen men är så lätt att identifiera sig med. Hans tidigare böcker, t ex Fever pitch och High fidelity har just det här lite anspråkslösa, enkla anslaget, men det är skenbart, det finns mycket att hämta i Hornbys böcker. Så har han också fått försäljningssuccéer och fått sina böcker filmade.
I sin nya bok går Nick Hornby igenom 31 av sina favoritlåtar inom pop/rockgenren i essä-liknande prosastycken. Men låtarna bildar bara en ram för Hornbys berättande som är brett upplagt. Förutom kommentarer om själva låtarna blir det hela till en personlig odyssé av tankar om och betraktelser av t ex kultur- och musikskribenters förkärlek för ?svår? konst, England, sitt privatliv, sin autistiske son, att vara medelålders. Allt skrivet med humor och avväpnande självdistans i hans vanliga lättsamma och medryckande stil. Framförallt märks det tydligt att här har vi en man som älskar musik, som anser att även pop/rockmusik har ett konstnärligt värde, som tror att sådan musik faktiskt kan betyda något i det lilla. Precis som alla vi andra som är uppvuxna med populärmusik och som känt sakrala stunder framför vinylspelaren genom årens lopp men som fått oss påskrivet att ?skräpkultur? minsann inte förmår fånga några av de sublima känslor som klassisk musik eller kanske jazz kan.

Nick Hornbys musikval är brett, här finns allt från Led Zeppelin, över Bruce Springsteen till Motown-gruppen The Velvelettes med. Jag har inte hört hälften och blir givetvis nyfiken på en hel del av musiken. Därför är det föredömligt att Hornby i slutet har en diger skivtipslista med egna kommentarer. Det är bara att ta med sig boken till en välsorterad skivaffär och sätta igång att handla!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!