Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sydfranska finesser

Stockholm (TT Spektra). Färska örter, vitlök och olivolja får den sydfranska maten att både dofta och smaka på ett nästan förföriskt sätt. Tillsammans med solmogna grönsaker och vin både i glas och kastrull lockas de riktigt goda smakerna fram.

Foto:

Kultur och Nöje2006-07-24 06:00
Fläskkotletter blir lätt lite torra och trista när de steks i panna. Helstekt kotlettrad ger ofta ett bättre resultat, men det förutsätter att man är många kring bordet för att arbetet ska löna sig. Är det en eller ett par portioner som ska lagas är det fortfarande stekpannan som gäller. Ett sätt att få köttet saftigt är att bräsera köttet med vin och fond. Inledningsvis steks kotletterna som vanligt i lika delar smör och olivolja. Mot slutet tillsätts vitt vin och koncentrerad kalvfond och allt får sjuda mycket sakta under lock till dess köttet är ordentligt mört.

Ugnsstekt kotlettrad
Hemma gör man sig inte alltid tid att värma upp ugnen. Bland yrkeskockar är det raka motsatsen. De använder ugnen till snart sagt det mesta. Det gäller i synnerhet stekning av större bitar fläskkött som klarar sig helt på egen hand. Kotlettraden behöver inte ens brynas utan bara kryddas och ställas in i ugnen. Tack vare sin feta kappa behöver kotlettraden inte ens ösas under stekningen.
Kombinationen örter och vitlök passar i de flesta sammanhang, så även till fläskkött. Medan örterna klappas in utanpå köttet måste vitlöken petas in i själva steken på typiskt franskt manér. Med vass kniv snittas lite här och där i köttet och bitar av vitlök trycks in. Hela kotlettraden kryddas med örtkryddor, i det här fallet timjan och rosmarin förutom salt och peppar. Tryck in en stektermometer och stänk över lite olja, gärna olivolja, och ställ in allt mitt i ugnen. Sedan kan man i lugn och ro göra något annat under den dryga timme som köttet står i ugnen.

Ingefärssås
Ingefära passar utmärkt till fläskkött och används ofta som krydda i gräddsås till traditionell skinkstek. Grunden är en vanlig gräddsås som smaksätts med koncentrerad kalvfond. Färsk ingefära skalas och rivs om man inte gör det lätt för sig och använder torkad och mald krydda. Ett alternativ, som ger en helt annan smak, är att hacka ner några bitar syltad ingefära och lägga i såsen.

Saftsås
Saftsås till entrecote låter märkligt. Nu handlar det inte om saftsås i ordets rätta bemärkelse utan snarare om en sky smaksatt med svartvinbärs saft. Saften ska vara koncentrerad och ger såsen en must, inte helt olik den som finns i vissa viltsåser. Entrecoten steks på vanligt sätt i panna och servera gärna helstekt potatis även till den här rätten.

Franska rester
Inget kök klarar sig undan rester. Inte ens i Frankrike. Och precis som vi steker pytt i panna har de en liknande rätt kallad Boeuf Lyonnaise. Rester av stekt eller kokt kött, potatis och massor av lök är de huvudsakliga ingredienserna.
Medan vår svenska pytt i panna kryddas brutalt med både HP- och Worcestershiresås är den franska pytten varsamt smaksatt med mejram. Det viktiga när man lagar en lyonnaise är behandlingen av löken. Den ska skalas, hackas och smörkokas på svag värme. Löken får inte bli brynt ytan bara ljus i färgen. Och potatisen till en äkta lyonnaise ska vara skuren i trekanter - om man orkar och har gott om tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!