Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sverige - Finland oavgjort

Suomi - Ruotsi
Sverige - Finland 3-3
Fotoutställning på Arbetets museum i Crossing Borders.

Svenskarna måtte stupa under sina krav på att få en perfekt trädgård tror han och har gjort iscensättningar för att visa det.
FOTO: TATU HILTUNEN

Svenskarna måtte stupa under sina krav på att få en perfekt trädgård tror han och har gjort iscensättningar för att visa det. FOTO: TATU HILTUNEN

Foto:

Kultur och Nöje2004-10-06 06:00
Visst är dom lite konstiga finländarna, men om man kommer där österifrån verkar svenskarna vara jättekonstiga dom också.
3-3 betyder att vi ser på varandra, Sverige - Finland, genom kameralinsen och med tre fotografer från vardera landet.
Inte för att något "typiskt" har varit målet. Men lite visar hur vi ser på och vad vi ser hos varandra, genom dessa unga fotografers ögon och kanske temperament.
Två av fotograferna har tidigare fått Arbetets museums dokumentärfotopris.
Perttu Saksa, Tatu Hiltunen och Kati Rapia har farit till Sverige och sett oss med klara ögon. En for till Dalarna för att hitta "ett koncentrat" av landet och framförallt sett hur prydligt vi har det. Kulisser tänkte hon, (Katia Rapia) och har gjort scenografier med människor som staterar. Riktigt sorglig är bilden från den lilla tappra utsatta skara som försöker följa Allsång på Skansen från en ambulerande storbildsskärm.
Perttu Saksa ser (bl. a) på folkbiblioteken och väcker nostalgiska känslor och får fram starkt dekorativa bilder därifrån, till synes i all enkelhet. Ett porträtt av en paintballspelare i fantasiskog är slående.
Plötsligt ser man en massa snubblande människor, det värsta är att det ser så kul ut. Det är ju arrangemang och nog har det gått åt en del skratt, egentligen handlar bildserien om svenskarnas ytterligt välskötta trädgårdar - säkert faller en del på sina ambitioner, "de hotas förgås i sin strävan efter perfektion" skriver fotografen Tatu Hiltunen.
Om man har fördomar om sitt grannfolk kan man säkert få dem bekräftade här. Ema Larsson visar bilder från folkdjupen, sovrum, måltid i köket, trasmattan, närbild av ko, mjölkerska, den förhoppningsfulle gitarristen med rockstil. Bilder att tala om.
Främmande i det främmande är invandraren Yoel Terry som Tora Mårtens har följt. Han är kuban men studerar på Sibeliusakademin och här får han illustrera den extremt försikta hållning finland har till invandrare. Efter sju år fick Yoel uppehållstillstånd. Det är Tora Mårtens som tagit den kanske mest romantiska naturbilden från Finland. Samma himmel, samma jord.
Förtröstansfullt ser människorna in i Martina Sjaunjas bilder, hon kallar sin vecka för Finska möten och de är från förra sommaren. STillhet finner man här, de här bilderna känns som en del av evigheten.
Cirka åtta bilder från varje fotograf. Och för varje gång vi får se något liknande blir vi kanske aningen mindre konstiga.
Utställningen är en av de föränderliga delar som ingår i Crossing Borders. Dit hör också en stor skärmutställning som berättar allt om det finländska nationaleposet Kalevala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!