Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sten- hårt på video- fronten

NORRKÖPING
I Norrköping är konkurrensen hård mellan olika videouthyrare. Priserna för en videofilm varierar mellan 10 och 55 kronor för film och dygn. Billigast är Stadsbiblioteket, där hyrdes 31.200 videofilmer ut på under förra året.

Fortfarande hyrs mest VHS-filmer men DVD-filmerna fortsätter sin frammarsch.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Fortfarande hyrs mest VHS-filmer men DVD-filmerna fortsätter sin frammarsch. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2003-01-30 00:00
Exakt hur många filmer som hyrs ut i Sverige finns ingen statistik över, vad Folkbladet erfar. Men år 2002 distribuerades drygt 2,2 miljoner hyrvideofilmer, visar siffror från Sveriges Videodistributörers förening
Videomarknaden ökade sin omsättning kraftigt under förra året. I distributörsledet omsatte hyr- och köpvideomarknaden nästan 1,5 miljarder. Det är 30 procent mer än 2001. DVD ökar mest och då framför allt som hyrfilm.
Allt fler DVD-filmer levereras till videohandlare och videouthyrare och antalet börjar nu sakta närma sig antalet VHS-filmer. Norrköpings största DVD-utbud finns på Kungs Video med 3000 filmer.

<b>Tog över Overlook</b>
Kungs Video utökade sitt utbud rejält när butiken tog över Overlooks kvalitetsfilmer, då butiken på Drottningatan slog igen.
- Vi är störst i stan och håller på att bygga ut. Utbyggnaden beräknas vara klar om knappt tre veckor, säger Jimmy Österström, på Kungs Video.
Priserna när det gäller att hyra videofilm har ändrats marginellt de senaste åren. I vår prisundersökning har vi jämfört några av Norrköpings större videouthyrare.
Det skiljer så mycket som 35 kr mellan dyraste och billigaste videouthyrarna. Men prisnivån hos flertalet videobutiker är ändå jämn. Hyran ligger i regel på 30-40 kr per film och dygn.
De flesta videobutiker har olika former av rabattsystem, till exempel triss-filmer, som gör det möjligt att hyra flera filmer till ett lägre pris.

<b>Biblioteket billigast</b>
De så kallade SF-röd-filmerna är oftast litet dyrare att hyra. Det beror på att videouthyrarna inte köper filmerna, utan får dem av SF och istället betalar för de filmer som hyrs ut.
Rättigheterna till filmerna hyrs från filmbolaget och när kontraktet löpt ut och ingen omförhandling skett dras filmen tillbaka. Då måste alla Sveriges videohandlare skicka tillbaka filmerna.
I särklass billigast är det att hyra film på Norrköpings stadsbibliotek, som började med videouthyrning för tio år sedan. Där kan man idag hyra en videofilm i en vecka för en tia. Det gäller bara att inte glömma bort återlämningsdatumet, för annars blir det dyra förseningsavgifter.
Stadsbiblioteket har sin videouthyrningsdel väl synlig på markplanet innanför larmgrindarna. Utbudet är inriktat på kvalitetsfilm, men begränsar sig till 126 VHS-filmer och 77 DVD-filmer.
- Vi köper in filmer som fått bra kritik och inte finns i de vanliga videobutikerna. Ofta går vi genom bibliotekstjänsts katalog, men vi försöker även hitta andra kanaler, berättar Kristina Nordell, bibliotekarie.

<b>VHS dominerar</b>
Uthyrningsstatistiken visar att VHS-formatet fortfarande dominerar på biblioteket. Förra årets hyrdes 19.205 VHS-filmer för vuxna och 10.811 för barn. Motsvarande siffra för DVD var är 826 vuxenfilmer och 374 barnfilmer.
Enligt flera videouthyrare Folkbladet talat med är intresset stort för svensk film och barnfilm.
Däremot upplever man i några videobutiker att kundernas efterfrågan av porr minskat och porrfilm säljs ut från flera av Norrköpings videobutiker.
- Det kommer mycket familjer hit och hyr film och därför tycker vi det inte lämpar sig med porr i hyllorna, säger Aziz Kopkin på Åby Video och godis.
I videobutikerna har man inte märkt av någon kraftig minskning i videouthyrningen till följd av att det numera går att ladda ned filmer från nätet.
- Jag tror att folk tröttnar på det. Det är lite krångligt och folk vill inte titta på film på en liten dator. Sedan kan det säkert också vara så att filmintresset stimuleras av nätet, säger en videobutiksanställd som vill vara anonym.


<span class=rub>Videotittandet ökade under 2002</span>

Svenskarna ser på video som aldrig förr. Åtminstone enligt videobranschen, vars omsättning i distributörsledet ökade med 30 procent under 2002.
DVD-filmernas frammarsch fortsätter, men VHS-filmerna ökade också.
Det är köpfilmerna som är den riktiga kassakon för videodistributörerna. Förra året omsatte köpfilmer mer än en miljard kronor, enligt branschorganisationen Svenska videodistributörers förening (SVF). Det är mer än dubbelt så mycket som hyrvideobranschen.
Det innebär att köpfilmernas omsättning ökade med 42 procent från 2001. Framför allt är det DVD-filmer som fortsätter att slå sig in i hemmen. Under 2002 såldes 5,4 miljoner DVD-filmer, vilket är nära nog en fördubbling av försäljningen från 2001.
- Vi är inte förvånade över att försäljningen ökar, eftersom vi har lanserat det nya DVD-formatet. Men att det blev så mycket är lite överraskande, säger SVF:s ordförande Lars Håkansson till TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!