Statuskoll när män möts på flyget
Männen på KastrupFilm och fotoArbetets museum18/1-13/3
Ensam väntan i kall miljö. FOTO: ANNA BOKSTRÖM
Foto:
Kvinnor som förekommer sitter i telefon, visar tillrätta, tar om hand, ler. I bakgrunden. Männen väntar för det mesta, vilar, klickar på datorer, läser tidning. Alla ska ju vidare. Det är Kastrup.
Många häckar i baren, öl är det som gäller.
- Feminist, nä. Men jo, jag tycker att alla ska vara jämlika.
Det säger en man som får frågan, en av de där välklädda.
Hur ser just den här manliga strukturen ut? Det har tre kvinnor undersökt, med hjälp av kamera, intervjuer och text.
Anna Bokström, Nanna Gillberg och Jenny Lantz. Den förstnämnda fotograf, student på Valands konsthögskola, de andra doktorander vid Handelshögskolan. De har gjort filmen Männen på Kastrup.
- Vi fick komma in i de här loungerna där affärsmännen finns. I början försökte vi prata med en del kvinnor, men de ville inte, tyckte inte de passade för bild och gillade inte att "märkas". De sa att de inte tänkte på att det var så stor mansdominans i de här miljöerna, de tänkte inte längre på det.
Männen å sin sida svarade ofta snällt på frågor om hur de reser, hur och om de handlar och vad de tycker om flyget, men blev påtagligt besvärade av den där feministfrågan.
De utgick från att de skulle "sättas dit". Vilket visar att begreppet är så laddat.
Resenärerna samlar poäng som bolaget delar ut på olika sätt. Herrarna lägger tydligen hellre förmånerna på egen ökad servicenivå under resan än tar familjen med på semester.
- Den här arenan är ett miniuniversum, säger Anna. De flesta är européer, särskilt skandinaver. Och det visar sig att alla som arbetar på flygplatsen vänder sig till den här gruppen, det syns i reklamen och i konsumtionsmönstren.
Det är till exempel så att den allra finaste loungen i hierarkin har en trappa som gör att de som får tillgång dit syns väldigt tydligt.
- Intervjuerna visar också att män inte kan ge varandra komplimanger, det enda man tar emot är att man är en bra bilförare, annat verkar "misstänkt".
- Det är en miljö där man bekräftar varandra, säger studenterna. Businessclasskillarna kollar varandra oerhört noga. Och flygplatsen underbygger den här kulturen, den talar till de resande männen.
De intervjuade blev irriterade av de här tre flickorna eftersom de inte fick tala om sina företag och de fick inte framträda med sin ställning eller namn.
Tjejerna har visat på en struktur, blottlagt den naket men inte haft några ambitioner att göra reportage.
- Då hade vi arbetat mycket annorlunda, säger Nanna. Till exempel visat hur de där vackra flickorna som betjänar männen i butiker och caféer har en här bakom sig som mest består av asiater. De som jobbar bakom kulisserna.
Nej, överraskade blev inte flickorna, inte av annat än upptäckten att männen var så intresserade av varandra och att deras egen status skulle märkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!