Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Staten, kapitalet och Zappa

Staten och kapitalet. Denna låt är väldigt kännetecknande för den politiska musikkulturen i Sverige. Först skriven och framförd av Blå Tåget under namnet "Den ena handen vet vad den andra gör" 1972 i proggens efterdyningar. Sedan odödliggjord av Ebba Grön under punkvågen. Agendan var satt. I Sverige är politisk musik per definition vänster. Varför? För att musiker är särdeles goda människor?

Foto:

Kultur och Nöje2010-11-12 03:00

Nej,knappast. Sedan den glada proggrörelsen och framåt består majoriteten av "samhällstillvänd" musik i Sverige av åsikter typ: "Vi vill att världen ska vara fin och jämlik och att det ska vara fred och alla ska vara glada och svälten ska bort." D v s ganska naiva och oreflekterade uppfattningar som i princip alla delar men få vet hur de ska förverkliga. Undantag finns givetvis, Mikael Wiehe t ex är en gudabenådad textförfattare, åtminstone så länge han håller sig till metaforer.

Jag har fått frågan varför musiker alltid är vänster. Svaret är att det inte är sant i ett internationellt perspektiv. Man behöver bara se över Östersjön för att upptäcka att protestmusiken där definitivt inte har varit vänster. I Östblocket var jazzen under kommunismens ok länge förbjuden och levde ända fram till 80-talet i skuggorna. För rocken var situationen ännu värre. Men de band som ändå fanns riktade sina texter mot regimen, mot censuren och för ökad yttrandefrihet i liberal riktning.

Frågan om musikers politiska ställningstaganden är faktiskt i fokus just nu sedan det blivit känt att den tok-republikanska Teaparty-rörelsen i USA har fått stöd av Maureen Tucker, originalmedlem i Velvet Underground. En annan högoddsare är väl Johnny Ramone från punkgruppen Ramones som var uttalad republikan till sin död 2004. Mer åt det liberala hållet är den kanadensiska proggruppen Rush som framhållit filosofen Ayn Rand i olika sammanhang.

Allt beror naturligtvis på utsiktspunkten. Står man under socialistiskt eller fascistiskt förtryck är yttrande- och åsiktsfrihet det första steget. I USA däremot är själva utgångspunkten i den politiska kontexten liberal. När t ex Bob Dylan stödjer Obama lägger han sig till höger om Folkpartiet med svenska mått mätt. Det är i själva verket ganska få internationella musiker som skulle gå så långt vänsterut som de svenska plägar göra.

USA har närt den i mina ögon klart intressantaste samhällshäcklande musikern: geniet Frank Zappa. Liberal frihetsälskare, hatade republikaner men också socialism, ifrågasatte religion och censur och häcklade den ytliga tv-kulturen i USA och mycket annat. Få företeelser undgick Zappas vassa penna i låttexterna men han deltog också i samhällsdebatten i allt högre utsträckning under 80-talet. Men allt upphörde när Zappa blev diagnosticerad med prostatacancer och sedan dog 1994, alldeles för tidigt om ni frågar mig.

Om sitt eget yrke sa han på sitt opretentiösa vis (fritt översatt):

“En kompositör är en person som går omkring och tvingar sin vilja på intet ont anande luftmolekyler, ofta med hjälp av intet ont anande musiker."

Så är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!