Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stark kemi i historia som speglar Molière

Kultur och Nöje2013-10-07 09:55

Cykla med Molière

Flimmer Norrköping Filmfestival

Regi: Philippe Le Guay

I rollerna: Fabrice Luchini, Lambert Wilson, Maya Sansa, Ged Marlon m fl.

Betyg: * * * *

Det är inte berättelsen i sig som är det bästa i filmen utan den fenomenala kemin mellan huvudrollsinnehavarna Fabrice Luchini och Lambert Wilson. Även manuset är välskrivet, med dialog som både har humor och skärpa. Det handlar om girighet, mänskligt ego, kompromisser, sanningen och filosofiska dilemman. Båda skådespelare, men Luchini i synnerhet, är utomordentliga på att gestalta det pompösa och narcissistiska i sina roller. Samtidigt lyckas de ta ner sina karaktärer till de mest enkla av människor.

Luchinis balans mellan nyanserna är sublim. Han spelar Serge Tanneur, en medelålders före detta skådespelare som har bosatt sig på ön Il de Ré. Efter en karriär med framgång och respekt lade han av eftersom han inte längre kunde hantera falskheten och förräderierna inom sin bransch. Nu lever han själv i ett hus han ärvt utan att ha större samröre med andra människor. En dag när han argumenterar med en rörmokare dyker Gauthier upp, gammal vän inom skådespelarbranschen. Gauthier vill sätta upp ”Misantropen” och ha Serge med i en biroll. Serge går med på att repetera i flera dagar för att sedan bestämma om han vill vara med eller inte.

Chansen är stor att ”Cykla med Molière” ger mer som film om du redan känner till Molière och i synnerhet pjäsen ”Misantropen”. Med det inte sagt att filmen inte är givande utan den kunskapen. Men referenser till just ”Misantropen” går förbi den tittare som inte känner till pjäsen. Ett tips är att i alla fall läsa om pjäsen på förhand.

I hemlandet har filmen fått viss kritik för vad recensenter upplevt som en besvikelse till avslutning. Själv tycker jag slutet är genialt, speciellt med tanke på pjäsen som filmen speglar. Jag förstår hur den kan uppfattas som en anti-klimax men samtidigt så är det den rätta vägen för filmen att gå. Allt annat hade känts tillrättalagt eller märkligt.

Filmen visas måndag 7 oktober och söndag 13 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!