Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Staffan Westerbergs pepparkakshjärta blöder på nytt

Staffan Westerberg har hittat ut ur pannkakan och ägnar sig för tillfället åt kabaré för vuxna. Men nu plockar Unga Riks fram hans barnföreställning "Det blödande pepparkakshjärtat", en varm pjäs om konstnären Ivar Arosenius kärlek till sin dotter.

Ivar Arosenius dotter Lillan var det vanligaste motivet i hans böcker, som i den klassiska "Kattresan". Sandra Malmquist som Lillan när hon vuxit upp.
FOTO: PEO OLSSON

Ivar Arosenius dotter Lillan var det vanligaste motivet i hans böcker, som i den klassiska "Kattresan". Sandra Malmquist som Lillan när hon vuxit upp. FOTO: PEO OLSSON

Foto:

Kultur och Nöje2005-03-08 06:00
Staffan Westerbergs barnföreställning "Det blödande pepparkakshjärtat" ska turnera med Riksteatern i vår. Den får nypremiär den 9 mars i Älvängen utanför Göteborg. Eller snarare ny-nypremiär, eftersom stycket satts upp flera gånger sedan urpremiären 1994, då i regi av Staffan Westerberg själv.
-- Då spelade jag också målaren själv, minns den i dag 70-åriga och högst aktiva författaren, konstnären och skådespelaren.
Målaren, det är konstnären Ivar Arosenius (1878-1909) och det var hans relation till sin dotter som inspirerade Staffan Westerberg att skriva pjäsen.

Dog när Lillan var tre år
Arosenius är mest känd för bilderboken "Kattresan" som han skrev till sin dotter Lillan under den korta tid far och dotter fick tillsammans.
- Arosenius var blödarsjuk och dog när Lillan var tre år. Men för mig är det viktiga inte hur länge man lever utan hur man gör det. Det är ju det teater handlar om, att man leker så länge föreställningen varar - så länge livet varar.
Staffan Westerberg har aldrig varit rädd att ta upp starka ämnen som döden i sina stycken för barn.
- I "Det blödande pepparkakshjärtat" är det inte någon riktig död utan en lekdöd. Det är inte meningen att skrämma barnen, de ska bli tröstade och ha kul.
Det försäkrar han som förärats med titeln "Mannen som förstört en hel generation". Att skylla en traumatiserad barndom på program som "Vilse i pannkakan" blev något av en modefluga i början av 90-talet. Storpotäten stod i de anklagades bås för att ha vållat mången mardröm. Staffan Westerberg kramade humorn ur kritiken med shower som "Värre än Stalin" 1996 och "Vilse i pannkakan 2002".
Innebär det att du fått distans till kritiken?
- Distans har jag aldrig haft till kritiken, tvärtom, den har tagit mig väldigt hårt. Men nu är jag snarare en hjälte och folk gillar mig.

Tereza Anderssons regi
Ja, vinden har vänt: Staffan Westerberg är numera både älskad och kultförklarad - han prisbelönas till höger och vänster och bjuds in till både rockkonserter och universitet.
2005 års version av "Det blödande pepparkakshjärtat" regisseras av Tereza Andersson, född 1971 och utbildad på Dramatiska Institutet.
Originaluppsättningen tyckte hon mycket om.
- Men när jag fick frågan att göra "Det blödande pepparkakshjärtat" för Unga Riks kändes det väldigt viktigt att hitta en egen ingång, säger regissören som när hon var barn tyckte Westerbergs värld var otäck, men samtidigt så fascinerande att den inte gick att hålla sig borta ifrån.
Staffan Westerberg har just nu fullt upp med att spela i sin vuxenkabaré "Dass" på Upsala stadsteater och har inte sett repetitionerna. Men han hoppas att nyversionen är egensinnig och att man blir överraskad.
- Det tror jag han blir! Den är inte ett dugg lik originalet, lovar Tereza Andersson. Det här har varit ett kärleksprojekt för alla involverade, vi har lekt extremt mycket. Det är det fina med Staffan Westerbergs dramatik, den uppmanar till lek.
Namn: Staffan Westerberg
Född: 1934 i Gällivare, Norrbotten.
Gör: Dramatiker och skådespelare.
Känd som: Omväxlande hjälte och barndomsförstörare.
Aktuell med nypremiären av ?Det blödande pepparkakshjärtat?. Under våren spelas även hans kabaré ?Dass? på Upsala stadsteater, med honom själv i en roll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!