Spjuth med egna alster
Kurt SpjuthDikter ur verklighetenVallon Music Prod
Kurt Spjuth, som omslagsbild på sin utgåva vardagsdikter.
Foto:
Aldrig att diktaren väjer för välkända strofer som "listan kan göras lång" eller "vid hemmets dörr" eller "att våren till all lycka över vintern vann". Våren är särskilt uppvaktad i den här samlingen.
Spjuth minns gärna en annan tid, en utan stress och jäkt och där mor och far och trygghet är nyckelord.
Tankar om högt och lågt finns i samlingen, från vädersynpunkter till funderingar om dopning eller över extrema religioner. Flera av dikterna lär vara tonsatta, poeten är ju också välkänd trubadur.
Kurt Spjuth har synpunkter på det mesta och framför det i rimform. Han är ledsen eller kanske arg för att Finspångssidan har lagt ner sin diktvinjett där han var praktiskt taget ensam härskare. Så Folkbladet får sig en släng i den här samlingen, för sin oförståelse. Det passade, skriver han "så länge mina alster var av slätstruken natur, nostalgiska, utan substans i orden" och har därmed givit sig själv ett hårt betyg. Nu, menar han, har han börjat skriva om mer angelägna ting, då blir han farlig. Och jämför faktiskt Folkbladet med en diktatur.
Det vittnar möjligen om god självkänsla, vilket också visar sig i de goda råd han ger andra poeter. Här kan det nog kännas lite överraskande för en Sonnevi eller en Tranströmer, men Spjuth slår fast att det måste vara rytm och rim och inte alltför fri prosastil. För "då utgör detta ett bevis/på diktarpenna - ej i trim".
Självklart vill ingen lägga några hinder i vägen för Kurt Spjuths lust att skriva och framföra sina dikter. Som varje sann poet vet han att det är svårt att finna ett forum, en scen. Men säkert har han sin publik och alldeles tydligt finner han nöje i sin sysselsättning.
Kurt Spjuth som föddes 1937 i Bestorp, har i har haft framgångar med några melodier som gått till Svensktoppen, han har skrivit runt 300 låtar och gjort ett flertal inspelningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!