Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Speglar freakkulturen

NORRKÖPING
Hon var en ovanligt hårig kvinna och tivolipublik betalade pengar för att begapa henne.
På Norrköpings filmfestival visas en kortfilm om Julia Pastranas öde, gjord av tre studenter på Campus Norrköping.
- Den handlar om hur långt man kan gå för att tillfredsställa behovet att titta på något annorlunda, säger Melker Magnusson.

Norrköpingsstudenterna Melker Magnusson, Nils Marklund och Anna Schön (inte med på bilden) har gjort filmen ”Var är Julia Pastrana” som tävlar i Norrköpings filmfestivals kortfilmstävling. Ett genomgripande tema är vetenskapshistoriens tunna gräns mellan vetenskap och sensationssökeri.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Norrköpingsstudenterna Melker Magnusson, Nils Marklund och Anna Schön (inte med på bilden) har gjort filmen ”Var är Julia Pastrana” som tävlar i Norrköpings filmfestivals kortfilmstävling. Ett genomgripande tema är vetenskapshistoriens tunna gräns mellan vetenskap och sensationssökeri. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2002-04-11 00:00
Julia Pastrana föddes i Mexico på 1830-talet. Redan som liten hade hon en våldsam hårväxt och ett ovanligt stort munparti. Efter en tid fick hon en manager, Teodor Lent, som tog henne runt i Europa och tjänade pengar på hennes särpräglade utseende.
Julia underhöll publiken genom att sjunga och dansa. Hon väckte också intresse bland vetenskapsmän som Charles Darwin.

<b>Har gjort film</b>
Nu har studenterna Nils Marklund, Melker Magnusson och Anna Schön som går utbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning gjort en film om Julia Pastrana.
- Vi känner någon slags ömhet och sympati för henne och tycker att hon utnyttjades. Men hon kanske hade ett bra liv. Det vet vi inte, säger Nils Marklund.
- Att vi automatiskt tror att hon måste ha varit olycklig på grund av sitt utseende säger mycket om våra egna fördomar, tillägger Melker Magnusson.

<b>Greps av Julias livsöde</b>
Idén till filmen föddes under en kurs om visuell gestaltning inom naturvetenskap.
Filmen "Var är Julia Pastrana" tar upp vetenskapshistoriens diffusa gräns mellan vetenskap och sensationssökeri.
- Vi blev sugna att göra något om vetenskapliga bilder och freakkultur, berättar Nils Marklund. Vi greps av Julias öde och tyckte att det var ett utmärkt filmmaterial.
- Dessutom finns en lokal anknytning. Under en tid förvarades Julia Pastranas mumie på ett lager i Linköping, säger Nils Marklund.

<b>Begravs inte</b>
Julia Pastrana begravdes nämligen aldrig. Tillsammans med Lent, som gifte sig med henne, fick hon en son. Men en kort tid efter förlossningen avled både hon och barnet.
Lent lät balsamera kropparna och fortsatte att turnéra runt på tivolin och cirkusar med dem. Efter Lents död bytte mumierna ägare flera gånger.
Sonen har försvunnit, men Julia Pastrana förvaras numera på ett rättsmedicinskt institut i Oslo. För några år sedan rasade en debatt i Norge om kroppen äntligen skulle begravas eller om den skulle bevaras för framtida forskning. Det blev det senare.

<b>En aura av mystik</b>
Men auran av mystik kring Julia Pastrana finns kvar.
- Våra kontakter med institutet har varit lite märkliga. De verkar besvärade och låtsas inte om att hon finns. Några som vi talat med lovar att hon minsann är begraven, medan andra säger att hon finns där, berättar Melker Marklund.
- Nu är det bara vissa som får titta på henne. Och man kan undra hur mycket vetenskaplig nytta de har av det, säger han.
Att lockas av det abnorma, sjuka och vanskapta är ingen historisk företeelse, betonar Melker och Nils.
- Vi kan häpna över hur "freaken" behandlades på 1800-talet. Men de har förflyttats från cirkustält in i teven i vardagsrummet. Vi har inte blivit mer humana i vårt tittande. Ricki Lake är en sorts modern freakshow som vi finner fascination i, säger Nils.
Arbetet med filmen har gett Melker Magnusson mersmak.
- Jag gillar filmmediet och har börjat med ett nytt projekt, att filmatisera en August Strindbergnovell, berättar han.
"Var är Julia Pastrana" tävlar i Norrköpings filmfestivals kortfilmstävling och visas på Lilla Teatern, lördagen den 20 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!