Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Specialeffekterna tar över i Trollflöjten

Trollflöjten
Premiär 6 Juli
Regi: Kenneth Branagh
I rollerna: Joseph kaiser, Lyubov Petrova, René Pape
Betyg ***

När Papageno blir kär i Papagena känns det så här. Kenneth Branaghs "Trollflöjten" är lite väl överlastad med specialeffekter.        Foto: Nonstop entertainment

När Papageno blir kär i Papagena känns det så här. Kenneth Branaghs "Trollflöjten" är lite väl överlastad med specialeffekter. Foto: Nonstop entertainment

Foto:

Kultur och Nöje2007-07-06 06:00
Opera på film. Det känns egentligen sådär. Operaskådespeleri är överdrivet, storslaget, med gester lika subtila som en bronskanon. Och så ska det vara: bakom en full orkester, femton meter från publiken, kan man inte nöja sig med en skiftning i mungipan. Man måste förvrida ansiktet för att något ska gå fram.
Filmskådespeleri är motsatsen: där räcker det med antydan till en blick från ett stenansikte som Jeremy Irons för att det ska fungera.
Det är alltså svårt att sammanföra opera med film. Ingmar Bergman har lyckats, hans filmatisering av "Trollflöjten" från 1975 anses vara ett av genrens mästerverk. Där befinner sig operan stadigt på scenen och till och med publiken är en del av filmen.
Men i Kenneth Branaghs version av Mozarts kanske mest lättillgängliga opera finns ingen vilja att skildra operan som scenkonst. I stället har han förlagt den till första världskriget.
Datoranimeringarna avlöser varandra, det smäller och dånar. Den giftiga ormen blir senapsgas, Nattens drottning flyger som en nattfjäril under sin berömda aria. Scenerna när hela mänskligheten förenas i fred blir storslagna panorereringar över ett tydligt datoranimerat landskap av gröna ängar. När Papageno förklarar sin förälskelse till Papagena flyger han i ett par gigantiska röda läppar.
Avsikten är att få folk att tillgodogöra sig opera på ett mer enkelt sätt. Och visst, kanske kan det få någon att inleda ett operaintresse (Stephen Frys libretto är ovanligt lätt att förstå).
Men kan det slå känslan av en stor orkester och en mäktig tenor i ett fullsatt operahus? Jag tror inte det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!