Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spännande historiebok

Kjell Östberg NÄR VINDEN VÄNDE Olof Palme 1969-1986 Leopard förlag

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-25 03:00
n"Äntligen stod den nyvalde partiordföranden i talarstolen". Så börjar andra delen av Kjell Östbergs biografi om Olof Palme: "När vinden vände". Kjell Östberg är professor vid Södertörns högskola och har tidigare gett ut "I takt med tiden" som handlar om Palmes liv fram till partiledarskapet.Östbergs berättelse om Olof Palme är en lysande biografi. Det är också en spännande historiebok om Sveriges utveckling under 70- och 80-talet.Boken bygger bland annat på intervjuer med familj, vänner och politiska motståndare.Att Palme valde politiken och socialdemokratin kan förklaras med hans två grundläggande drivkrafter: en inre övertygelse att världen går att förändra och politikens glädje, skriver Östberg.Jag var med alla de här åren, om än på behörigt avstånd. När jag läser boken slås jag av vilka otroliga förändringar som skett under denna ändå ganska korta tid.Palmes första tid var en period av en lång rad reformer: enhetstaxa vid läkarbesök, sjukförsäkringsreform, tandvårdsförsäkring, deltidspension, 40 timmars arbetsvecka, för att nämna några. Kommunerna expanderade kraftigt. Arbetslivet förändrades genom anställningsskyddet, förtroendemannalagen, rätten till studieledighet, medbestämmandelagen (MBL).Palme kunde vara rätt nöjd med sin första tid vid makten, trots motgångar som gruvstrejken, IB-affären och vad som kallats Geijeraffären (eller bordellhärvan).Man kan konstatera att Palme inte skötte de s k affärerna särskilt snyggt.Som lök på laxen kom sedan kärnkraftsdebatten, Pomperipossahistorien (Astrid Lindgren skrev en artikel om sin orimliga marginalskatt på 102 procent), och Ingmar Bergmans landsflykt. Den stora frågan var annars löntagarfonderna. LO-kraven på ökad makt i företagen skrämde vettet ur arbetsgivarna som satte in en våldsam motoffensiv. Där vände vinden för arbetarrörelsen och för Olof Palme. Borgarna vann valet 1976 och Palme förlorade sitt tredje val i rad. Trots det så var det få som krävde hans avgång. Inte heller efter förlustvalet 1979 var hans ställning hotad. Det säger mycket om hans starka ställning i partiet.1982 kunde Socialdemokraterna återta makten, med stöd av Vpk. Nu vidtog en svår period med att försöka få ordning på ekonomin. Det blåste högervindar i världen. Reagan och Thatcher regerade. Marknaden skulle lösa alla problem.Nedskärningar och krisprogram ledde till svåra motsättningar mellan partiet och LO - det som kom att kallas "rosornas krig".De sista åren måste ha varit de tyngsta för Olof Palme. Skulle S ha fört en annan politik om han fått leva? Vem vet? Kjell Östberg har inte svaret, trots att han skrivit två böcker om Palme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!