Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<span class="rub1"><span class=color style='color:#BF0220;'>Film</span></span>: Finskt hårdkokt och tvärtemot

Mycket hårdkokt och lite, lite sentimentalt, med lysande fotografering och fint spel, berättar Aki Kaurismäki ännu en av sina historier om förlorare och kriminella i Helsingfors utkanter, barer och ölschapp.

Kultur och Nöje2006-09-30 06:00

<span class=color style='color:#0a5cf3;'>LJUS I SKYMNINGEN
Harlekinen


Personskildringen och det sociala melodramat är inte lika inspirerat och mänskligt djupt som i Mannen utan minne och många andra filmer, men som lakonisk skildrare av melankoliska stämningar och stadsmiljöer i färgmättade bilder har Kaurismäki drivit sin stil till fulländning. Därför vill man ändå gärna hylla den här filmen, ett typexempel på hur nästan samma grundmaterial i en rad filmer kan förfinas till mästerskap.
Janne Hyytiäinen gör starkt intryck som godtrogen nattvakt, mobbad på jobbet och ensam på fritiden, som utnyttjas och sviks två gånger av en falsk blondin, en brottslings hålldam. En förlorare, ytligt sett, men med en stoisk, ständig optimism som kvarstår trots torftigt liv och fängelsestraff. Dessutom lyssnar en korvförsäljerska med sympati när han över en halväten knackkorv beskriver sin dröm om egen vaktfirma.
Det är den torra humorn, det totala avvisandet av grov sentimentalitet i spel och situationer och den långt drivna korthuggna stilen i repliker, mimik och bildval som imponerar i filmen. Kargheten i stilen vore nästan självparodisk om den inte gavs dramatisk substans av den realistiska misären i miljöerna. Gangster- och kroginslagen däremot andas i Timo Salminens foto en blandning av Edward Hoppers ödsliga stadsmotiv och de överdrivet tydliga typerna, i effektstarka färger och ljusdunkel, i bättre seriealbum. I båda fallen är det fråga om en sorts bakvänd romantik som blandar tjusigt och sjaskigt.
Och romantiker trots allt är nog Kaurismäki. På ljudbandet hörs som vanligt finska ballader med tragiska texter, blandat med Carlos Gardels tango Volver, operaarior med Jussi Björling och ohyvlad rockmusik. Här finns all överdimensionerad känsla som rensats ut ur bilderna. Kaurismäkis sparsamt valda bilder, kombinerade med braskande musik, liknar det bästa i stumfilmens tradition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!